Patru sate din județul Satu Mare, pe harta localităților “Fantomă” din România

fantoma
Patru sate din județul Satu Mare au ajuns pe harta interactivă a „Localităților Fantomă din România”, alcătuită de o echipă de pasionați care au găsit și centralizat localitățile fictive din țara noastră. Este vorba despre satele: Cucu și Eteni, ambele din comuna Odoreu, Ganaș (comuna Acâș), respectiv Văgaș (comuna Tarna Mare).
Echipa proiectului intitulat „Localități Fantomă din România” a descoperit faptul că 126 de localități, adică aproximativ 1% din numărul total al localităților înscrise în nomenclatorul SIRUTA și pe listele Autorității Electorale Permanente, nu au locuitori conform Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2011.
Potrivit informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011, localitatea Cucu avea unsprezece locuitori. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), iar pe ortofotoplanuri se poate identifica doar o singură clădire în sud-estul arealului. În data de 14 mai 1970 această localitate a fost inundată de râul Someș. Clădirile ce nu au fost distruse de viitură au fost dărâmate cu buldozerele în timpul regimului comunist.
Prima atestare documentară a localității o avem din 1490. Potrivit datelor statistice, satul a avut cel mai mare număr de locuitori în 1910, adică 406 persoane.
O altă „localitate fantomă” este și Eteni, care, la Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011, nu avea nici un locuitor. Pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcții, pe poziția vechii vetre a satului.
Localitatea a fost distrusă de Someș, pe 14 mai 1970, după ce râul a inundat satele Eteni și Cucu. Ruinele gospordăriilor din localitate au fost rase cu ajutorul buldozerelor, în timpul regimului comunist. În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, localitatea figurează cu 104 caprine.
A treia „localitate fantomă” din județul Satu Mare, Văgaş (comuna Tarna Mare), nu avea niciun locuitor la data rencensământului din 2011.
Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011, Ganaș (comuna Acâș) nu avea nici un locuitor. Potrivit specialiștilor, localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959). Pe imaginile de satelit recente, au mai fost identificate doar două gospodării şi un drum de acces.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.