Nicoleta Dobrescu, condamnată la ani grei de pușcări în dosarul „Usturoiul”

Nicoleta Dobrescu

Fosta șefă a Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu, a fost condamnată miercuri, 25 februarie, de către Judecătoria Satu Mare la 4 ani și 8 luni de pușcărie, într-un dosar privind exportul fictiv de usturoi prin care bugetul UE a fost prejudiciat cu suma de 5.169.747 lei. În celebrul dosar „Usturoiul” au fost condamnați și vameșii Vasile Nagy, respectiv Pavel Vanciu.

Nicoleta Dobrescu a fost condamnată la 2 ani de pușcărie pentru fals intelectual. De asemenea, instanța a condamnat-o pentru folosire sau prezentare de documente ori declarații false la 4 ani de închisoare. Astfel, Dobrescu va executa pedeapsa cea mai grea de 4 ani de închisoare la care se adaugă un spor de o treime din pedeapsa de 2 ani de închisoare. În consecință, fosta șefă a Vămii Halmeu va sta după gratii 4 ani și 8 luni.

Tot la 4 ani și 8 luni de pușcărie a fost condamnat și fostul vameș, Vasile Nagy, fiind găzit vinovat în aceleași capete de acuzare precum Nicoleta Dobrescu.

Pavel Vanciu, va sta după gratii 3 ani de zile.

Totodată, cei trei inculpați sunt obligați să plătească despăgubiri importante către ANAF. Astfel, Nicoleta Dobrescu are de plătit despăgubiri în valoare de 2.479.989 lei; Vasile Nagy 1.790.780 lei iar Pavel Vanciu, 898.978 lei.

Dosarul „Usturoiul” a intrat în atenţia Serviciului Teritorial Oradea a DNA încă de la începutul anului 2009. Exporturile fictive de usturoi chinezesc din spaţiul UE spre Ucraina prin Vama Halmeu au fost depistate la un control de rutină al Oficiului European Antifraudă (OLAF). La verificări s-a stabilit că usturoiul nu apărea în registrele de export, neavând documente de însoţire, iar declaraţiile erau confirmate informatic. Confirmarea ieşirii mărfii din spaţiul europen se face de lucrătorii vamali. Procurorii DNA au stabilit că cei trei lucrători vamali au efectuat în fals 54 astfel de confirmări. În realitate aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.

Astfel, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 5.169.747 lei, reprezentând taxe vamale şi taxe speciale.

Vă reamintim că Nicoleta Dobrescu a fost condamnată definitiv și într-un alt dosar de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru că şi-a cumpărat funcţia de şefă a Vămii Halmeu, plătind 130.000 de euro, bani strânşi de la cămătari şi traficanţii de ţigări. Apoi, când i s-au mai solicitat alţi 300.000 de euro pentru a fi repusă în funcţie, aceasta a denunţat cazul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.