Județul Satu Mare, punct strategic în dezvoltarea unei piețe sud-est europene de gaze naturale

gaze

Potrivit unui raport realizat de Energy Policy Group pentru Federația Patronatelor Petrol și Gaze (FPPG), aproape 70% din sistemul de transport de gaze trebuie modernizat și circa 40% din infrastructura distribuției de gaze trebuie reînnoită. Banca Mondială estimează această investiție la suma de 30-35 miliarde de euro până în 2020.

În acest sens, în atenția autorităților sunt două proiecte, dintre care unul vizează județul Satu Mare.
Astfel, proiectul „Eastring” al operatorului slovac de sistem „Eustream”, își propune să conecteze punctele de intrare Isaccea (județul Tulcea) și Medieșu Aurit (județul Satu Mare), cu utilizarea conductei Soyuz de la granița slovaco-ucraineană la cea ucraineano-română și a stației de comprimare de la Velke Kapusany.

Un alt proiect vizează conectarea punctelor Giurgiu și Arad, cu o extensie de la Podișor (județul Giurgiu) la Tuzla, pe malul Mării Negre.

Specialiștii sunt de părere că, decisivă pentru poziționarea strategică a României și pentru dezvoltarea pieței regionale de gaze naturale va fi construcția unei conducte care să facă legătura dintre Coridoarele Sudic de Gaz și cel Nord-Sud, care va traversa Europa Centrală de la Marea Baltică la Marea Adriatică.

Potrivit raportului, ambele abordări înscriu țara noastră în culoarul vertical Grecia-Bulgaria-România-Europa Centrală, agreat la nivel inter-guvernamental și decisiv pentru dezvoltarea unei piețe sud-est europene de gaze naturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.