Fermierii din Negrești-Oaș, informați despre noile scheme de plată de la APIA

Negresti1

Negresti2

Aproximativ 70 de fermieri din Negrești-Oaș și din localitățile învecinate au participat, azi, 23 februarie, la instruirea anuală cu privire la preluarea cererilor unice de plată pe suprafaţă în campania 2015 organizată de reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Satu Mare la sediul Primăriei Negrești-Oaș. La întâlnire au fost prezenți primarul Aurelia Fedorca, directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leș, dar și reprezentanții APIA Livada.

Fermierii prezenți au fost informați despre modificările legislative cu privire la subvenții și despre documentațiile necesare pentru întocmirea dosarelor de subvenții, modalitățile de întocmire a cererilor de plată și cadrul legal de întocmire a acestora. De asemenea, reprezentanții APIA au prezentat ultimele noutăți pentru micii fermieri și noile scheme de ajutor.

Fermierii pot opta în acest an pentru cinci noi scheme de plată la APIA Satu Mare, pe lângă plata unică pe suprafaţă şi plata în sectorul zootehnic. Aceștia vor trebui să depună o cerere unică de plată pentru toate schemele. Potrivit directorului APIA Satu Mare, Gabriel Leş, cererea unică cuplează cele două cereri depuse în anii precedenţi pentru fiecare sector în parte.

Astfel, pe lângă subvenţiile pentru sectorul vegetal şi sectorul animal, fermierii pot opta pentru următoarele scheme de plată: „Plata redistributivă” este destinată fermierilor care au sub 5 ha de teren. Aceștia primesc 5 euro/ha, iar în cazul în care se asociază cu alţi fermieri, în vederea creşterii numărului de hectare lucrate, plata va fi de 45 de euro/ha.

Totodată, „Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu” se acordă pentru diversificarea culturilor, menţinerea pajiştilor permanente şi prezenţa unei zone ecologice pentru cel puţin 5% din suprafaţa de teren arat.

„Plata pentru tinerii fermieri” se adresează persoanelor sub 40 de ani care se încadrează pentru prima dată într-o exploataţie agricolă, iar „Plăţile cuplate” sunt acordate pentru 24 de culturi speciale.

O altă schemă de plată prevede achitarea unei sume de bani cuprinsă între 500 şi 1.250 de euro pe an, în funcţie de suprafaţă, pentru fermierii care lucrează între 1 şi 4 hectare şi au circa trei bovine.

Profitând de prezența fermierilor, primarul Aurelia Fedorca a ținut ca aceștia să fie informați și despre modalitatea de închiriere sau concesionare a pășunilor din proprietatea privată a orașului Negrești-Oaș, tipurile de subvenții pe care le pot solicita și cadrul legal în vigoare pentru pășunat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.