Dinu Birtoc: „Situația nu este una deloc roz pentru primăria Călinești-Oaș”

Dinu-Birtoc

Viceprimarul comunei Călinești-Oaș, Dinu Birtoc, revine asupra problemelor cu care se confruntă localitatea pe care o reprezintă. Pentru toate problemele apărute acesta îl acuză pe primarul comunei, Gheorghe Copil.

Birtoc susține că Consiliul Județean și Prefectura ar trebui să intervină și „să asigure oamenii că greșelile și tupeul primarului nu se va răsfrânge asupra locuitorilor nevinovați ai comunei”.
După mai multe ieșiri în public, în cadrul conferințelor de presă susținute în mod repetat cu privire la situația dificilă în care se află comuna Călinești-Oaș, în cursul zilei de azi, 22 februarie, viceprimarul Dinu Birtoc, a revenit cu un comunicat de presă trimis pe adresa redacției noastre în care mai trage un semnal de alarmă cu privire la greutățile cu care se confruntă comuna pe care o reprezintă.

În continuare vă redăm integral conținutul comunicatului de presă semnat de viceprimarul Dinu Birtoc:
„Gunoiul nu mai încape sub preș în Călinești-Oaș. Oricât încearcă primarul Copil să ascundă adevărul, acesta iese la iveală. Deși acesta neagă faptul că primăria Călinești-Oaș este într-o situație dezastruoasă, actele vorbesc în locul dânsului. Votul pe care acesta l-a primit de la locuitorii comunei nu mai înseamnă nimic pentru marele primar, bătându-și joc de toți cetățenii, mințindu-i fără pic de rușine.

Nu trebuie să vă întrebați de ce nu are curaj primarul Gheorghe Copil să apară public și să prezinte situația comunei. Este clar că acest lucru l-ar costa capul, pentru că locuitorii din Călinești-Oaș nu acceptă ca cineva să se joace așa cu banii lor și cu viitorul copiilor lor. Nu doar că bugetul propriu este folosit fără cap și coadă, exemplele fiind multiple și prezentate public cu alte ocazii, dar primarul se crede mai deștept și decât organismele Uniunii Europene. Fondurile europene derulate prin planul național de dezvoltare rurală. Proiectul care cuprinde cei aproximativ 7 km de drum, canalizare și grădiniță, în valoare de 2,5 milioane de euro este unul necesar, dar unul care a fost făcut în bătaie de joc. Acesta a primit finanțare integral, fondurile Uniunii Europene însemnând 80% iar cele ale statului român 20%, dar din lipsa de profesionalism și diferite șmecherii acum primăria comunei Călinești-Oaș are conturile blocate. Deși Gheorghe Copil afirmă că acest lucru nu este adevărat, actele sunt cele care vorbesc de la sine.

Prima înștiințare primită pe cale oficială de către administrația publică din Călinești-Oaș este datat cu 30.10.2014, adresată de către Ministerul Finanțelor Publice prin serviciul orășenesc Negrești-Oaș. Prin acest act se avertiza faptul că primăria figurează cu sume de plată pentru care s-a început executarea silită în temeiul titlurilor executorii. Suma care se aducea în discuție era de 4.357.754,61, pentru care era dat un termen de plată de 15 zile. În data de 04.12.2014 de executarea silită a fost înștiințată și trezoreria Negrești-Oaș, în textul documentului fiind menționat „se indisponibilizează de îndată, sumele existente, precum și cele viitoare provenite din încasările zilnice în conturile în lei și/sau valută deschise la unitatea dumneavoastră de către debitorul COMUNA CĂLINEȘTI- OAȘ”. Aceeași inștiințare a primit-o o zi mai târziu și CEC Bank SA. În acest sens e ușor de înțeles că toți banii, toate taxele și toate impozitele plătite de cei din Călinești sunt reținute pentru a plăti greșelile și prostia primarului care s-a crezut mai presus de lege.

O cerere de executare silită există și din partea Fondului de garantare a creditului Rural – IFN, cel care cere proprirea pe conturi pentru recuperarea sumei de 4.996.220, cealaltă parte din același proiect, după cum urmează: „Solicităm executarea silită mobiliară prin poprire pe conturile COMUNEI CĂLINEȘTI-OAȘ, conform dispoziției Codului de procedură Civilă, și art. 2431 din Codul Civil, pentru suma de 4.996.220 lei, plătită cu titlul de garanție în baza Scrisorii de Garanție pentru restituirea avansului nr. IG113305947/22.11.2011”.

Este ușor de înțeles pentru toată lumea că situația nu este una deloc roz pentru primăria Călinești-Oaș, singurul vinovat fiind primarul comunei, cel care a întrecut orice limită a bunului simț și pur și simplu s-a jucat cu încrederea și banii cetățenilor din localitate. Acesta nu s-a consultat niciodată cu consiliul local, cu cei aleși de cetățeni să îi reprezinte, luând toate deciziile după propriul plac, considerând că este mai presus de orice instituție cu abilități de control. Toate cele invocate mai sus, împreună cu alte acte doveditoare pot fi puse la dispoziția oricui dorește să se asigure de veridicitatea informațiilor. Pe actele de sechestru asupra bunurilor mobile și a celor imobile există semnătura primarului, deci acesta nu mai poate afirma că nu a fost anunțat de întreg procesul, când și-a dat singur acordul.

Instituțiile cu rol de conducere și supraveghere din județ, mai exact Consiliul Județean și Prefectura ar trebui să intervină și să asigure oamenii că greșelile și tupeul primarului nu se va răsfrânge asupra locuitorilor nevinovați ai comunei. Acestea cunosc prea bine situația, dar până acum au ascuns gunoiul sub preș. E momentul ca cetățenii să fie puși la siguranță de toate înțelegerile ascunse.

Cu respect,
Dinu Birtoc
Viceprimar Comuna Călinelti-Oaș”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.