Mirajul Egiptului antic, la Muzeul Județean Satu Mare (Galerie foto)

Conferinta

Egipt1

Egipt2

Egipt3

Egipt4

Egipt5

Egipt6

Egipt7

Egipt8

Egipt9

Zeci de statuete ce reprezintă zei din Egiptul antic, o colecție de scarabei, amulete, podoabe, fragmente de mumie și un sarcofag pictat și scris cu hieroglife vor putea fi admirate în cadrul expoziției „Egiptul faraonilor”, eveniment ce va fi vernisat joi, 19 februarie, la ora 17.00, la sediul Muzeului Județean de pe Bulevardul Vasile Lucaciu, nr. 21.

Câteva detalii despre expoziția ce va poposi trei luni de zile între pereții muzeului din Satu Mare au fost oferite de către directorul instituției gazdă, Liviu Marta, președintele Consiliului Județean (CJ), Adrian Ștef și paleontologul Ciprian Astaloș, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc azi, 17 februarie, în Sala multimedia a Muzeului Județean.

Printre exponatele ce vor putea fi admirate începând de joi se află și două statuete originale, ce provin din colecția Muzeului Județean Satu Mare. Este vorba despre o statuetă din lemn, ce reprezintă un vâslaș în barca furară, și o statuetă din bronz, ce îl reprezintă pe zeul Osiris. De asemenea, va putea fi văzută și o copie a unei săbii descoperite la Apa, armă ce conține o serie de inscripții egiptene.

Punctele de atracție al expoziției sunt reprezentate de un sarcofag adus de la Muzeul din Cluj-Napoca, pictat și scris cu hieroglife, respectiv două fragmente de mumie (un fragment de coapsă și un fragment de picior), aduse de la Sibiu.

De asemenea, într-una din sălile muzeului, muzeografii sătmăreni au amenajat și o cameră mortuară.
În luarea de cuvânt, Ciprian Astaloș a subliniat relațiile dintre Egiptul antic și spațiul carpatic. Potrivit specialistului sătmărean, între cele două civilizații existau legături strânse încă din Epoca bronzului, relații care apoi s-au intensificat în Epoca Romană, când atât Egiptul, cât și Dacia erau provincii romane. „Totodată, au fost egipteni care au trăit în spațiul carpatic și soldați daci care au slujit în armata egipteană”, spune Astaloș.

Expoziția va fi putea fi vizitată în perioada 19 februarie-10 mai 2015. Potrivit directorului Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta, prețul unui bilet de intrare este de 2 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari, respectiv 3 lei pentru adulți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.