Copiii de la Liceul Sportiv, învățați cum să circule corect

copii1

copii2

Luni, 16 februarie, polițiștii au organizat activități de prevenire a accidentelor rutiere în rândul elevilor din ciclul primar. Activitățile au fost susținute de către inspectorul principal Felicia Hrihorișan, ofițer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității a IPJ Satu Mare, la Liceul cu Program Sportiv.

Astfel, elevii claselor a III-a, respectiv a IV-a, au aflat de la reprezentanta Poliției cum trebuie să circule corect pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere în calitate de pietoni, dar și regulile pe care trebuie să le respecte când sunt pasageri.

Materialele prezentate într-o formă atractivă au evocat diverse situații în care copiii se pot regăsi în trafic, fiecare dintre acestea fiind analizată împreună cu elevii. Cei mici s-au dovedit receptivi și foarte dispuși să împărtășească din experiențele lor personale sau ale celor apropiați, recunoscând o serie de greșeli pe care le fac copiii, dar chiar și adulții în traficul rutier. Astfel, ei au realizat că simpla cunoaștere a regulilor de circulație nu este suficientă pentru a ne proteja viața și sănătatea, ci doar respectarea acestora.

Pentru a înțelege mai bine consecințele accidentelor rutiere, elevilor le-a fost prezentat un film educativ, care i-a făcut să conștientizeze importanța respectării unor reguli pe care, adeseori, tind să le eludeze, cum sunt: portul centurii de siguranță, ocuparea de către copii a locurilor din spate ale mașinii, mersul cu bicicleta pe drumurile publice (permis de legislație doar după împlinirea vârstei de 14 ani), dar și a celor privind traversarea corectă (niciodată prin fața sau prin spatele unui autobuz oprit în stație), ori circulația pe drumurile fără trotuare (pe partea stângă a carosabilului, în sensul direcției de mers).

Activitățile de educație rutieră, coordonate la nivelul școlii de directorul acestei unități de învățământ, profesorul Gheorghe Marciuc și de consilierul școlar, profesorul Turtoi Timea, s-au bucurat de interesul copiilor, aceștia manifestându-și dorința de a fi implicați și pe viitor în astfel de acțiuni, pentru a fi cât mai bine pregătiți pentru ziua când vor îmbrăca o altă calitate în traficul rutier, devenind ei înșiși bicicliști, șoferi sau chiar polițiști rutieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.