Lipsă de procurori la Parchetele din județul Satu Mare

Parchetul

Marinela pop1

„Parchetele, atât cel de pe lângă Tribunalul Satu Mare cât și cele de pe lângă Judecătoriile din județ se confruntă cu o lipsă de procurori, gradul de acoperire pe unități este între 30 și 75%”, a declarat Marinela Pop, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare în cadrul conferinței de bilanț pe 2014, organizate azi, 12 februarie.

Potrivit interlocutoarei, în primul semestru al anului trecut Parchetele au funcționat cu 19 procurori, iar în a doua jumătate a anului 2014, cu 25 de procurori „deși schema pe total județ prevede 32 de persoane”.

Astfel, în prima jumătate a anului trecut Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare a funcționat cu patru procurori din cei 12 prevăzuți în schemă, iar în semestrul II s-au mai transferat doi procurori de la DNA și DIICOT Satu Mare, ajungându-se la 50% grad de acoperire a schemei.

În ceea ce privește Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare această unitate este prevăzută în statul de funcții cu 13 procurori. În cursul anului trecut au fost ocupate 11 posturi de procurori, din care doi procurori stagiari, dar s-a lucrat efectiv cu 9-10 procurori, funcția de prim-procuror și prim-procuror adjunct au fost asigurate prin delegare.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei este prevăzut în statul de funcții cu patru posturi de procurori, din care un post de conducere (prim-procuror). În semestrul I 2014, această unitate a funcționat cu doi procurori, din care un procuror a fost delegat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta. În partea a doua a anului 2014, unitatea a funcționat cu trei procurori, din care doi sunt stagiari.

„În cursul acestui an, funcționarea acestei unități va fi grav periclitată, deoarece prim-procurorul unității pleacă în concediu pre și postnatal și de creștere și îngrijire a copilului, iar cei doi procurori vor uza de dreptul la concediu de studiu și de odihnă, pentru pregătirea examenului de capacitate”, a declarat Marinela Pop.

Cu privire la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești-Oaș, prim-procurorul Marinela Pop spune că unitatea are în schemă trei posturi de procurori, fiind ocupate două locuri, un post de procuror fiind vacant de mai mulți ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.