Efectul fumatului îndelungat asupra creierului

fumatori

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitățile McGill și Edinburgh, la care au participat 244 de bărbați și 260 de femei, arată că, pe termen lung, fumatul poate duce la subţierea cortexului cerebral. Cortexul este stratul exterior al creierului, cu rol în memorie, limbaj şi percepţie.

Vârsta medie a persoanelor supuse studiului a fost de 73 de ani. Din grup făceau parte nefumători, fumători şi persoane care renunţaseră la fumat.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că fumătorii şi foştii fumători aveau multe regiuni din cortex mai subţiri comparativ cu nefumătorii.

Cu toate acestea, în cazul foştilor fumători o parte din cortex îşi recăpătase parţial grosimea, prin urmare renunţarea la acest viciu are efect benefic, însă procesul de refacere este incomplet şi foarte lent, avertizează cercetătorii.

Odată cu înaintarea în vârstă, cortexul începe să devină mai subţire, dar fumatul accelerează foarte mult acest proces. Un cortex mai subţire este asociat de obicei cu declinul cognitiv, susțin specialiștii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.