„Ziua lui Darwin”, la a VI-a ediție

Darwin

Charles Darwin a devenit un caracter emblematic pe plan internaţional, a cărui impact asupra ştiinţei moderne şi a dezvoltării gândirii este incontestabil. Prin urmare 12 februarie, ziua lui de naştere, a fost aleasă pentru a sărbători realizările ştiinţei.

După modelul internațional, în orașul nostru la inițiativa Asociației „E‐Consult” Satu Mare în colaborare cu Muzeul Județean se organizează „Ziua lui Darwin” începând cu anul 2009, pentru a celebra gândirea științifică și umanismul.

Evenimentul constă dintr‐o serie de prezentări susţinute de profesori universitari şi cercetători renumiţi din diferite domenii ale științei, cu scopul de a răspândi cunoștințe și a populariza gândirea științifică. Evenimentul va avea loc în 12 februarie, începând cu ora 11.00, în Sala de conferințe a Muzeului Județean Satu Mare (B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21).

Cei interesaţi pot participa la următoarele prelegeri: „Greșeli de planificare ‐ de ce nu suntem perfecți?” de Marton Attila (UBB Cluj/Grupul „Milvus”); „Iarna ca vara (acomodarea faunei la habitate termale)” – dr. Sas-Kovacs István (Univeristatea Oradea) și „Cine a fost omul de Neanderthal?” ‐ Ciprian Astaloș (Muzeul Județean Satu Mare).

În acest an, cu ocazia „Zilei lui Darwin” se vernisează la Muzeul Județean Satu Mare expoziția întitulată „Descendența speciei umane prezentată prin chipuri și fosile”, realizată de către artistul plastic, (un pasionat paleoantropolog) Eduard Constantin Olaru.

Expoziția își propune portretizarea după metode științifice a unor hominizi ale căror cranii fosile au fost descoperite în Africa, Europa și Asia. Respectând regulile reconstrucției anatomice după metode criminalistice, țesuturile feței și proporțiile acesteia sunt măsurate și aproximate după standarde bine stabilite.

De asemenea, domeniul reconstrucției paleoartistice ține cont și de regulile anatomiei comparate cu ajutorul cărora putem intui structura organismelor și raporturile dintre organele constitutive. Pentru o reprezentare cât mai apropiată de realitate, paleoartiștii țin cont și de descoperirile geneticienilor cu ajutorul cărora se pot stabili caracteristici perisabile precum culoarea pielii, a ochilor ori a părului, în funcție de nivelul de melanină. Orice reprezentare ipotetică realizată de un paleoartist trebuie să se sprijine pe argumente cu un solid fundament științific.

Materialul expoziției a fost realizat în cadrul unui proiect care își propune popularizarea informației științifice mai ales în rândul tinerilor, adresându‐se lor prin intermediul evenimentelor publice cu tema evoluției omului.

Evenimentul constă în vernisarea expoziției „Descendența speciei umane prezentată prin chipuri și fosile” și lansarea cărții „Revoluția după Darwin” de Adrian Nicolae, membru al redacției „Știință & Tehnică”.

La Satu Mare, evenimentul „Darwin Day ‐ Proiectul Descendenței” este realizat în colaborare cu Asociația „E‐Consult” și Muzeul Județean.

Intrarea la eveniment și la expoziție este liberă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.