Crucea Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan este Crucea Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman. Recordul a fost omologat de reprezentanții „Cărții Recordurilor” la data de 14 august 2013. Crucea a fost amplasată pe vârful secundar al Caraimanului, la înălțimea de 2.291 metri.

Crucea metalică a fost ridicată între anii 1926-1928, în memoria eroilor ceferiști căzuți în timpul primului război mondial în luptele împotriva armatei germane. Proiectul le aparține arhitecților români George Cristinel și Constantin Procopiu.

Crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare. Este executată din profile de oțel, fiind montată pe un soclu din beton armat, placat cu piatră. Soclul măsoară 8,37 metri înălțime. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit, la început, generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii. În anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic național.

Crucea de pe Caraiman este iluminată cu 300 de becuri de câte 500 W fiecare și poate fi văzută de la zeci de km depărtare, pe Valea Prahovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.