Omul de afaceri Mihai Crișan, cercetat în dosarul fostului director al Finanțelor din Satu Mare

Mihai Crisan

Patronul Complexului „Valea Măriei”, Mihai Crișan, este cercetat de procurorii DNA pentru dare de mită în formă continuată. Acesta este anchetat în dosarul fostului șef al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP), Mircea Ardelean.

La data de 3 februarie 2015, Tribunalul Bihor a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile și a dispus față de Mihai Crișan, măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 17 ianuarie 2013, în parcarea unui local din municipiul Satu Mare, Mihai Crișan i-a dat lui Mircea Ardelean, director executiv al AJFP Satu Mare, mai multe bunuri alimentare.

Acesta din urmă, în calitatea sa conducător al instituției mai sus amintite, a dispus unei echipe de control, desemnate să efectueze o inspecție fiscală generală la firma inculpatului Crișan Mihai, să nu constate nereguli cu privire la activitatea comercială ilicită a societății menționate. Inspecția organelor de control a avut loc în perioada 25-30 martie 2013.
La data de 11 martie 2013, în același scop, Mihai Crișan i-a dat aceleiași persoane, suma de 4.000 de euro.

În perioada ianuarie-aprilie 2013, inculpatul Mihai Crișan i-a dat unui inspector fiscal în cadrul Serviciului de Inspecție Persoane Juridice din cadrul Direcției Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, desemnat să efectueze un act de control fiscal la firma sa, mai multe foloase materiale după cum urmează: la data de 31 ianuarie 2013, la inițiativa sa, a suportat contravaloarea cheltuielilor aferente consumației unui număr de circa 20 de persoane invitate la un restaurant, cu ocazia celebrării zilei de naștere a funcționarului public; la data de 14 februarie 2013, i-a oferit și predat inspectorului fiscal, prin intermediul unor angajați, două platouri cu mâncare pregătite de personalul unui restaurant; la data de 1 martie 2013, a acceptat solicitarea funcționarului public de a accepta încheierea și semnarea unui contract fictiv, între o societate controlată de inculpat și o firmă deținută de un prieten al inspectorului fiscal, act menit să ajute această societate din urmă să poată accesa un credit bancar iar în data de 14 aprilie 2013, i-a dat aceluiași inspector suma de 1.000 de lei cu titlu de împrumut.

În schimbul oferirii și remiterii acestor foloase materiale, funcționarul public a efectuat un control fiscal formal la societatea comercială administrată de inculpatul Mihai Crișan, fără a constata nereguli majore, în ciuda faptului că existau evidente dubii cu privire la legalitatea relațiilor comerciale supuse controlului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.