De unde vine expresia „Banii nu au miros”?

Vespasian

„Pecunia non olet”, adică „Banii nu au miros” este o expresie ce provine din vremea împăratului Vespasian.

Vespasian a impus o taxă (vectigal urinae) asupra colectării de urină din toaletele publice și din Cloaca Maxima (marea canalizare) a Romei. Clasele inferioare însă nu utilizau în mare parte acest sistem, folosind oale pe care le goleau în haznale.

Urina era achiziționată prin plătirea taxei, iar întreprinzătorii o utilizau în diverse procese chimice: tăbăcirea pieilor și blănurilor, spălarea rufelor, albirea togilor din lână.

Istoricul Suetonius povestește că fiul lui Vespasian, Titus, s-a arătat nemulțumit de natura taxei. Tatăl său a luat o monedă din aur și l-a întrebat dacă are miros, dacă se simte ofensat de mirosul monedei. Când Titus a spus că „Nu”, împăratul Vespasian a răspuns „Și totuși vine de la urină”, deci „Pecunia non olet”, adică „Banii nu au miros”, chiar dacă au o origine neplăcută.

Datorită faptului că Vespasian a dispus construirea de sute de toatele publice în Roma din motive de igienă, dar după cum am văzut și financiare, un sinonim pentru toaletă publică este în Franţa vespasiennes, în Italia (vespasiani) sau în România (vespasiene).

Proclamat împărat la Alexandria, la 1 iulie 69, de legiunile din Orient, Vespasian este recunoscut în întregul imperiu după ocuparea Romei și moartea lui Vitellius (20 decembrie 69), întemeind o nouă dinastie, aceea a Flavilor (69-96).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.