Eminescu aniversat de românii din dreapta Tisei

Eminescu1

Eminescu2

Sâmbătă, 31 ianuarie, în localitatea Apșa de Jos din Ucraina s-a derulat o amplă manifestare culturală pusă sub semnul poetului nepereche, Mihai Eminescu. La iniţiativa Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, prin inimosul om de cultură dr. Ion Mihai Botoş, şi a școlii din Bouțu Mic, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi, s-a desfăşurat a IX-a ediţie a concursului literar „Mihai Eminescu”.

Concursul a fost precedat de un parastas de pomenire a poetului, moment desfăşurat la biserica din Apșa de Jos. Apoi, la Şcoala de Artă, a urmat concursul propriu-zis, la eveniment participând dascăli şi elevi de la şcolile româneşti din Transcarpatia, din localităţile: Slatina, Strâmtura, Bouţu Mic, Topcino, Cărbuneşti, Podişor, Plăiuţ, Bouţu Mare, Dobric, Apşa de Jos, Biserica Albă, Apșa de Mijloc, dar și concurenți din localitatea Poroșkovo.

Copiii s-au întrecut în a exprima prin grăire şi simţire frumuseţea versului eminescian, iar un juriu de specialitate format din profesorii Niţa Şuşca (Plăiuţ), Aurica Dan (Podișor), Ana Puliska (Slatina) și reprezentantul Universității din Ujgorod, alături de conf. univ. dr. Mircea Farcaș, prof. dr. Ion Petrovai şi prof. dr. Natalia Lazăr, președintele juriului, a avut dificila misiune de a desemna câştigătorii.

Au fost decernate numeroase premii și diplome speciale la categoriile recitare, interpretare muzicală, interpretare dramatică și montaj literar-artistic. Dintre premianţi amintim pe: Valentina Simionca (Slatina), Marina Alexandrina (Plăiuț), Iovdi Anghelina (Apşa de Jos), Ciprian Bilețchi și Claudiu Ractei (Slatina), Vlad Carolina, Carolina Pipciac și Monica Britaniuc (Plăiuț), grupul de volohi (români) din Poroșkovo.

Pe lângă membri ai comunităţii româneşti din Transcarpatia au fost prezenți: ministrul Ionel Ivan – Consulatul General al României la Cernăuți, delegația din Oradea, condusă de dl. Tiberiu Morar, delegația din Sighet, condusă de directorul Muzeului Maramureșului, Gh. Todinca, delegația băimăreană, condusă de prof. Vișovan, grupul din Poroșkovo condus de Vasile Lakatoș și reprezentantul județului Satu Mare, dr. Natalia Lazăr.

Premiile au fost oferite de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, Consulatul General al României la Cernăuți și Asociaţia Culturală „Mara Oaş”. Aniversarea a continuat cu depuneri de flori la bustul poetului, aflat în localitatea Biserica Albă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.