Doi foști mari campioni ai scrimei românești, vor fi omagiați la Satu Mare

Ecaterina Stahl si Vasile Costa

Vasile Costa

Municipiul Satu Mare va găzdui În perioada 3-8 februarie întrecerile Campionatului Național de floretă cadeți, feminin și masculin, individual și pe echipe, respectiv Cupa Satu Mare la floretă cadeți, feminin și masculin, doar la individual.

Începând din acest an, la inițiativa organizatorilor, Primăria și Consiliul Local Satu Mare, CS Satu Mare, DJTS Satu Mare și Federația Română de Scrimă, Cupa Satu Mare la feminin se va numi și Memorial „Ecaterina Stahl”, iar la masculin se va intitula și Memorial „Vasile Costa”. Totodată, membrii ai familiilor celor doi mari floretiști sătmăreni dispăruți dintre noi vor acorda câte un premiu special.
Astfel, cea mai bine clasată floretistă la Cupa Satu Mare, de sâmbătă va primi trofeul „Ecaterina Stahl”, iar cel mai bine clasat floretist la concursul de duminică de duminică va primi trofeul „Vasile Costa”.

Ecaterina Stahl a fost una dintre cele mai mari floretiste pe care le-a avut România până în prezent. Campioană mondială în 1975, dublă vicecampioană mondială în 1965 și 1970, dublă medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 1968 și 1972, de șase ori medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale în 1966, 1967, 1973m 1974, 1975 și 1977, Ecaterina Stahl a reprezentat un model pentru mulți scrimeri din Satu Mare. Mai mult, Ecaterina Stahl a fost prezentă la cinci ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, între 1964 și 1980. S-a retras din activitatea competițională în 1984 și a devenit antrenoare la CS Satu Mare. A pregătit generații întregi de campioni, iar printre aceștia s-a numărat și fiica ei, Cristina. Aceasta din urmă a fost de două ori vicecampioană mondială cu echipa României, în 2004 și 2005, și de două ori medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale, în 2002 și 2003. La Europene, palmaresul Cristinei este următorul: medalie de aur în 2004, medalie de argint în 2006, medalii de bronz în 2001 și 2005. Toate obținute cu echipa României.

Ecaterina Stahl a decedat pe 26 noiembrie 2009, la doar 63 de ani.

Vasile Costa s-a apucat de scrimă la vârsta de şapte ani. Era un sport la modă în acele vremuri, iar Vasile s-a îndrăgostit imediat de floretă şi de planşă. În 25 de ani de floretă a fost de 18 ori campion naţional, iar de alte şapte ori s-a clasat pe locul doi sau trei.

Diagnosticat cu o boală foarte gravă, Vasile Costa s-a stins din viață pe 14 februarie 2014, la doar 47 de ani, dar nu înainte de a mai merge încă o dată în Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare, un loc atât de drag lui.

Un Comentariu la "Doi foști mari campioni ai scrimei românești, vor fi omagiați la Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.