„Ziua Internațională a Holocaustului”, comemorată la Satu Mare

Evrei1

Evrei2

Evrei3

Evrei4

Evrei5

Evrei6

Evrei7

Împlinirea a șapte decenii de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau, marcată pe întregul mapamond ca „Ziua Internațională a Holocaustului”, a fost comemorată azi, 27 ianuarie și la Satu Mare, în cadrul unui eveniment organizat la Monumentul Deportaților aflat în curtea sinagogii de pe strada Decebal.

La eveniment au participat zeci de sătmăreni, iar dintre oficialități au fost prezenți președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef, directorul de cabinet al prefectului, Raul Băbțan și consilierul primarului municipiului Satu Mare, Gheorghe Rentea. De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanții cultelor religioase din Satu Mare.

Despre tragicele evenimente care au marcat istoria întregii lumi a vorbit președintele Comunității Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei. În luarea de cuvânt, Adrian Ștef a declarat că „trebuie să facem tot posibilul pentru ca niciodată să nu se mai scrie istorie cu sânge în această parte a Europei”.

La finalul manifestărilor cei prezenți au aprins candele în memoria evreilor uciși în lagărele de exterminare naziste, iar reprezentații instituțiilor participante au depus coroane de flori la Monumentul Deportaților din curtea sinagogii.

Manifestările au continuat cu un simpozion organizat la Muzeul Județean Satu Mare.

Potrivit recensămintelor vremii cu referire la oraşul Satu Mare, dintr-o populaţie de 52.048 de locuitori evreii reprezentau 12.960, fiind astfel una dintre cele mai compacte comunităţi evreieşti din întreaga Transilvanie.

Din documentele vremii reiese că în lagărele naziste au murit peste 18.000 de evrei originari din județul Satu Mare.

În prezent, în județul nostru trăiesc doar două supraviețuitoare ale masacrului de la Auschwitz-Birkenau. Este vorba despre Kaufman Rozsa și Zelig Kato.

Evenimentul a fost organizat de: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria Satu Mare, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Comunitatea Evreilor din Satu Mare, Asociaţia Judeţeană a Refugiaților, Expulzaţilor şi Deportaţilor din 1940, Asociaţia Holocaustului din Ardealul de Nord 1940-1945, Asociaţia SAVO- Scrieri Ale Vechiului Oraş şi Muzeul Judeţean Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.