Două picturi semnate de Nicolae Grigorescu, ascunse în Muzeul de Artă Satu Mare

Muzeu

Muzeul de Artă din Satu Mare are în colecția sa două lucrări semnate de unul dintre cei mai cunoscuți pictori români, Nicolae Grigorescu (15 mai 1838-21 iulie 1907). Oricât pare de ciudat, cele două pânze nu au fost scoase niciodată la vedere pentru public.

„Le-am reproșat în mai multe rânduri celor de la muzeu faptul că cele două lucrări nu au fost expuse niciodată până în prezent. Având în vedere că există cele două lucrări dar și alte lucrări ce aparțin unor artiști plastici sătmăreni, dorim organizarea unor expoziții permanente în cadrul Muzeului de Artă”, a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, în cadrul ședinței de bilanț a Muzeului Județean Satu Mare.

Prezent la ședință, directorul Muzeului Județean, Liviu Marta, a declarat că lucrările sunt din perioada 1950-1960. „Nu sunt capodopere ale pictorului, ci fac parte din lucrările care erau oferite la schimb între muzee”, spune Marta.

Întrebat despre ce lucrări este vorba, Marta a recunoscut că nu știe ce titluri poartă cele două picturi „dar sunt originale și poartă semnătura lui Grigorescu”.

Deși cele două lucrări nu sunt considerate capodopere ale artisului, valoarea acestora este incontestabilă datorită autorului lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.