Un sfert de secol de la adoptarea noului imn de stat al României „Deșteaptă-te, române!”

imn

La 24 ianuarie 1990, a fost adoptat noul imn al României, „Deșteaptă-te, române!” printr-un Decret-lege al CFSN.

Versurile imnului național aparțin poetului Andrei Mureșanu (1816-1863), ziarist și traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848.

În acel moment, poetul Andrei Mureșanu se afla, la Brașov, în calitate de profesor la Gimnaziul romano-catolic din localitate și redactor la suplimentul literar „Foaie pentru minte, inimă și literature” al periodicului românesc „Gazeta Transilvaniei”.

Poemul, intitulat „Un răsunet” a fost publicat în numărul 25 din 21 iunie 1948 al „Foii pentru minte, inimă și literatură”. Mai târziu, imnul este cunoscut sub titlul „Deșteaptă-te, române!”. Muzica este adaptată după un cântec al lui Anton Pann, marșul revoluționarilor români din Ardeal.

Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Intonarea Imnului Național a fost reglementată prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994, iar normele de aplicare ale acesteia au fost stabilite în 2001. Există mai multe variante de intonare a imnului. În interpretare vocală prescurtată, acesta se reduce la strofele 1, 2, 4 și 11 ale poeziei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.