„Zăganu”, o bere 100% românească, a ajuns și la Satu Mare

antreprenorii

Zaganu

Doi tineri, Laurențiu Bănescu și Alexandru Geamănu, speră să revitalizeze tradiția producției de bere în micile fabrici locale și să își facă loc printre giganții care domină piața. Cei doi întreprinzători au investit 250.000 de euro în această afacere ajungând să îşi ducă berea nepasteurizată, îmbuteliată şi etichetată manual în 120 de spaţii.

Berea „Zăganu” ajunge nu doar în capitală ci și în alte alte zone din țară, printre care și la Satu Mare. „Avem cam patru clienţi zilnici din oraşe precum Baia Mare, Satu Mare, Botoşani, Vatra Dornei şi mai ales în Iaşi şi Braşov”, spun tinerii antreprenori.

Microberăria se află la poalele munţilor din Măneciu-Ungureni, și are o capacitate anuală de producţie de 4.000 de hectolitri.

Laurenţiu Bănescu a absolvit Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune în cadrul Academiei de Studii Economice în 2001 şi, după absolvire, a lucrat vreme de zece ani pentru mai multe companii multinaţionale printre care Coca-Cola, Red Bull, Henkel şi Tuborg.

La rândul său, Alexandru Geamănu a studiat în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Nu a profesat niciodată însă în domeniu şi şi-a construit cariera în publicitate, în BTL, în agenţii precum D’Arcy, Saatchi & Saatchi, Mercury şi Odyssey.

Potrivit lui Geamănu, conceptul de „microberărie” abia începe să fie folosit în România, dar este foarte dezvoltat în SUA, unde cele peste 3.500 de microberării deţin o cotă de piaţă de circa 22%.
În prezent, Fabrica de Bere Bună înființată în 2013, produce două sortimente de bere, blondă și brună, ambele fermentate natural timp de 21, respectiv 30 de zile, apoi îmbuteliate în sticle (0,5 l) sau butoaie (30 l), cu un termen de valabilitate de 30 de zile. Acesta este motivul pentru care Berea „Zăganu” este îmbuteliată doar la cerere, în funcție de comenzile primite de la locațiile care au decis să vândă această băutură.

Printre planurile de viitor ale lui Bănescu şi Geamănu se numără producţia și altor sortimente de bere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.