Dakar 2015: Trecerea prin Salar de Uyuni cel mai dur moment din Bolivia

Mani

Etapa maraton (fără asistență tehnică) care i-a dus pe rideri în Bolivia și ulterior i-a readus în Chile a avut ieri, o secțiune în care riderii s-au luptat „să supraviețuiască”. Din pricina apei cu sare și a temperaturilor scăzute s-au înregistrat foarte multe abandonuri, însă Mani Gyenes a izbutit să iasă din Salar de Uyuni în pofida problemelor tehnice. La revenirea în Chile riderul sătmărean se află pe locul 25 în clasamentul general.

Când s-au trezit dimineață în Uyuni, Bolivia, la o altitudine de 3.700 m, după o noapte în care a plouat foarte mult și în unele zone chiar a nins, majoritatea riderilor credeau că se va anula trecerea prin Salar de Uyuni. Totuși, chiar dacă în momentul când au ajuns la start temperatura aerului nu depășea 2 grade Celsius, într-un final după două ore de așteptare s-a decis că se poate traversa salarul. Întinderea de sare era acoperită în întregime de apă și în multe zone aceasta depășea jumătate de metru. Din momentul startului prin acea apă plină cu sare totul a devenit o loterie, foarte mulți ne mai putând să termine cei peste 100 de km din pricina problemelor tehnice.

„A fost foarte greu în Salar de Uyuni din pricina apei și a sării. Am pierdut foarte mult timp pentru că după câteva zeci de km, motorul pur și simplu s-a oprit. Mai mulți rideri care au același model de motocicletă cu al meu, KTM 450 Rally Replica 2012, au fost nevoiți și ei să se oprească. Cred că am stat peste 20 de minute ca să aștept să se răcească motorul. Din pricina sării depuse pe radiator nu mai ajungea suficient aer la motor. Acum sunt în Iquique și astăzi pornim în ultima etapă din Atacama, apoi miercuri revenim în Argentina. Îmi pare foarte rău că din pricina problemelor tehnice Marcel nu a mai ajuns în Chile, speram să urcăm amândoi pe podiumul de sosire din Buenos Aires”, a declarat Mani Gyenes.

Timpul pierdut în salar l-a costat pe Mani prima poziție la general la clasa Maraton, unde este acum pe locul doi, însă la finalul zilei s-a mulțumit să vadă că a ajuns pe locul 25 la general.
Astăzi se va merge prin Chile de la Iquique la Calama în speciala cu numărul nouă și vor fi parcurși ultimii kilometri de dune din deșertul Atacama. Speciala măsoară 450 de km și va fi dură pentru că mai mult de jumătate din distanță va fi parcursă pe o suprafață cu foarte multă piatră.

Clasament PS 8:

1. Pablo Quintanilla – 2h 56min 19sec
…………………………………………………..
30. Emanuel Gyenes – 3h 43min 38sec
……………………………………………

Clasament general după 8 din 13 PS:

1. Marc Coma– 28h 51min 12sec
…………………………………………………..
25. Emanuel Gyenes – +4h 22min 13sec.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.