Alertă de pestă porcină în județele din nord-vestul țării

Pesta

Depistarea în Ucraina a unui porc mistreț infestat cu pestă porcină pune în alertă autoritățile sanitar-veterinare din județul Satu Mare. În cadrul ședinței de azi, 14 ianuarie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), directorul Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Satu Mare, Nicolae Dumuța, a anunțat că porcul infestat a fost depistat la câteva sute de km de granița țării noastre cu Ucraina.

Cu privire la acest caz, autoritățile ucrainene le-au alertat pe cele din România, care au alertat apoi DSV-urile din nord-vestul țării. Primăriile şi asociaţiile de vânătoare din judeţ au fost deja atenţionate de DSV Satu Mare pentru a lua toate măsurile de prevenție. „Fiind vorba despre un porc mistreţ, care circulă liber, este mult mai greu de prevenit acest lucru decât dacă ar fi fost vorba despre un animal domestic”, spune Dumuța.

Pesta porcină a fost eradică în România, iar revenirea acesteia ar aduce grave prejudicii economice deoarece ar fi interzis comerţul extern cu porci crescuţi în ţara noastră, aşa cum s-a întâmplat anii trecuţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.