Umberto Eco – „Istoria tărâmurilor și locurilor legendare”

Carte1

Carte2

Carte3

După cum spune și titlul, volumul „Istoria tărâmurilor și locurilor legendare” se ocupă de acele locuri, reale sau imaginare, care au bântuit imaginația oamenilor și au născut mituri și legende: de la Atlantida la Țara Preotului Ioan, de Eldorado până la Ținutul Cocagne, de la Alamut, ținutul asasinilor, la Camelot și poveștile țesute în jurul căutării Graalului, de la dorința de a găsi pe hartă Ithaca lui Ulise la pelerinajele contemporane inspirate de Dan Brown.

Obiectivul cărții e acela de a vedea cum aceste ținuturi au fost imaginate în epoci diferite și cum au contribuit aceste imagini la istoria mare, cea „reală”, a omenirii. De la Școala de la Annales încoace știm că imaginarul face parte din istorie la fel de mult ca și evenimentele consemnate în cronici. Iar demersul acestui volum îngrijit de Umberto Eco este chiar cel de a acorda imaginarului loc de cetate în istoria, mică și mare deopotrivă, a omenirii.

Pornit să descopere India prin Vest, Columb urmărea, de fapt, și descoperirea Paradisului Terestru. Plecați în căutarea Regatului Părintelui Ioan, occidentalii explorează în profunzime continentul african. Și, tot așa, în fiecare pagină asistăm la împletirea armonioasă între real și imaginar și marea pasiune a oamenilor de a umple lumea cu semnificații ascunse.

Întreg volumul este o frumoasă aventură. Este o carte care vă va face să zâmbiți, să visați, să dați search-uri pe Google, să puneți status-uri pe Facebook, să faceți liste interminabile cu cărți de citit, filme de văzut și locuri de vizitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.