Colăceii pentru colindători

Colacei

Ingrediente necesare: 700 ml apă caldă; 1 kg făină albă calitate superioară „Gold Maya BL00”; două linguri drojdie uscată; o lingură de sare; o lingură de zahăr și 3-4 linguri cu ulei de floarea-soarelui.

Mod de preparare

Aluatul de colăcei este aproximativ la fel ca și la aluatul de pâine (doar puțin mai tare). Se pregătește mai întâi maiaua, în felul următor: în apa caldă se dizolvă drojdia, apoi se adaugă zahărul și 4-5 linguri de faină „Gold Maya”. Se lasă 10-15 minute să facă spumă și să fermenteze.

După acest timp se pune uleiul și sarea, apoi se amestecă bine. Se pune restul de făină și se frământă aluatul bine. Se scoate apoi pe masă și se continuă frământarea încă 10-15 minute, adăugând făină dacă este nevoie, până ce aluatul devine cât mai ferm și nelipicios (este gata atunci când nu se mai lipește de masă sau de mână). Se lasă la crecut și odihnit aproximativ 30-40 de minute.

După ce aluatul a dospit, se începe modelarea colăceilor în felul următor: se taie bucăți de aluat cam de mărimea unui pumn mai mic; fiecare bucată de aluat se modelează sub forma unei baghete subțiri, uniforme, de aproximativ 65 cm-1 metru, de grosimea unui deget, uniformă.

Pentru colăceii preparați pentru colindători, fiecare baghetă se poate împleti ca o codiță, în 2, 3 sau 4, apoi se prind marginile realizând colăcelul în formă de cerc.

Se pun în tăvi unse cu puțin ulei și se lasă 10-15 minute la crescut.

Se coc timp de 30 de minute la 200 de grade Celsius. După ce se scot din cuptor se pot unge cu putin ulei, pentru luciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.