Discul Nebra, cel mai vechi calendar astronomic din lume

Discul Nebra

Considerat a fi primul calendar astronomic creat vreodată, Discul Nebra a fost descoperit în 1999 în Germania. Potrivit specialiştilor discul datează din veacul al XVII î.Hr.

În iunie 2013, Discul Nebra a fost declarat de UNESCO drept una din cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului XX.
Discul are diamentrul de 32 cm şi un desen realizat cu aur, care reprezintă luna şi câteva stele. Cu ajutorul acestui disc, oamenii din Epoca Bronzului puteau calcula perioadele pentru recoltă, primăvara şi toamna.

Calendarul astronomic a fost descoperit alături de alte artefacte din bronz, printre care săbii, topoare, o foarfecă şi fragmente de brăţări. Obiectele au putut fi datate pentru că în interiorul unei săbii a fost găsită o bucată de lemn.

Discul a fost găsit întâmplător, de doi căutători de comori, cu ajutor unor detectoare de metal, într-o pădure de lângă oraşul Nebra, la 160 km sud-vest de Berlin.

Discul Nebra este un calendar lunar, iar pentru acurateţe era adăugată la un anumit interval de timp o a treisprezecea lună a anului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.