Acţiunea „Foc de artificii”, în derulare la Satu Mare

artificii

Poliţia Română a declanşat, începând cu luna noiembrie, acţiunea naţională pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2014/2015. Asemenea acţiuni se desfăşoară şi la Satu Mare, fiind angrenaţi atât poliţişti specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, cât şi poliţişti de ordine publică.

La sfârşitul săptămânii trecute poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în colaborare cu specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare, au încheiat controalele la societăţile care au depus documente în vederea autorizării, fiind autorizate un număr de 14 societăţi comerciale din care nouă pentru categoria I şi cinci societăţi pentru categoria II–IV, P1, P2, T1 şi T2.

În cursul anului trecut, în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, în colaborare cu cei de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare au fost întocmite 32 de dosare penale la regimul articolelor pirotehnice şi aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.000 lei. De asemenea, au fost confiscate 24.335 petarde, 62 bucăți baterii de artificii, din clasele/categoriile de pericol II-IV.

În această perioadă sunt continuate şi activităţile specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor, centrelor comerciale ori a altor locaţii aglomerate, pentru depistarea persoanelor ce comercializează ilegal obiecte pirotehnice. Se urmăreşte în mod prioritar combaterea comerţului ilicit cu petarde procurate ilegal din Ungaria şi Ucraina.

În aceste acţiuni poliţiştii colaborează cu jandarmii, poliţiştii locali şi de
frontieră, urmărind astfel prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:
a)categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni.

Totodată, atragem atenţia că, din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului, se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P1, P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Poliţia Română atrage atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise.
Reiterăm faptul că constituie infracţiune: orice operaţiune cu articole pirotehnice fără drept; comercializarea de articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Conform normelor legale în vigoare acestea se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.