De vorbă cu Mihaela Ban, noul președinte al Consiliului Județean al Elevilor Satu Mare

Mihaela Ban1

Mihaela Ban2

Mihaela Ban3

Frumoasă, inteligentă și cu o energie debordantă, în timp ce o asculți, Mihaela Ban îți transmite ceva din acel entuziasm specific tinerilor, făcându-te să crezi că generația care vine din spate va fi pregătită pe deplin să ia viața în piept și să lupte pentru un viitor mult mai bun. Are 17 ani și este elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Recent (marți, 18 noiembrie), Mihaela Ban a fost aleasă în funcția de președinte al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Satu Mare. Îi place să citească, iubește sportul și marea. Dar să o lăsăm pe tânăra noastră interlocutoare să-și prezinte gândurile și să ne vorbească despre ea, despre tineri și despre cum vede generația din care face parte, lumea în care trăim. 

Reporter: Bună ziua domnișoara președintă. Îmi permit acest „intro” deoarece, cu câteva zile în urmă ai fost aleasă în funcția de președinte al CJE Satu Mare. Înainte de a vorbi despre noile tale proiecte, te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine. Cine este Mihaela Ban?

Mihaela Ban: Am 17 ani, și sunt elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare, în clasa a XI-a F, la profil Filologie-bilingv engleză. Pe lângă funcția de președinte al CJE, activez ca voluntar în cadrul Organizației tinerilor și studenților sătmăreni „SamStudia” și sunt președintele bordului de conducere al Asociației pentru Copii și tineri „ACT4U” din Satu Mare. Ca voluntar am participat la organizarea unor festivaluri precum „Plopstock”, eveniment ce s-a dovedit a fi un mare succes. De asemenea, în acest an, cu „ACT4U” am câștigat competiția pentru capitala „Earth Hour”. Am norocul să lucrez cu oameni de valoare, tineri cu inițiativă și care doresc să se implice în viața comunității în care trăiesc.

R.: Ce te-a determinat să candidezi pentru funcția de președinte al Consiliului Județean al Elevilor Satu Mare? 

M.B.: Am văzut consiliul ca pe o platformă. Desigur, am mulți mentori. Tineri excepționali care au demonstrat că se pot realiza lucruri frumoase și la Satu Mare. Török Mark, spre exemplu, este unul dintre mentorii mei. De asemenea, la conferințele „SamStudia” am avut ca invitați studenți și tineri din Satu Mare care au reușit să facă ceva pentru comunitate și care doresc să se implice cu idei noi, iar aceşti oameni sunt exemple demne de urmat.
Înaintea alegerilor am avut, pot să-i zic-așa, o campanie electorală, cu discursuri și afișe. Pentru mine a fost foarte important să ajung la elevi, să mă vadă și să mă conceapă ca pe un lider. Am încercat să fiu aproape de ei. La alegeri au participat toți președinții de licee din județ. Am fost votată de 12 președinți din cei 16 prezenți. Au fost două candidaturi, dar colegii m-au preferat pe mine și pentru asta le mulțumesc și pe această cale.

R.: Ai pus accentul pe conceptul de lider. Ce este un lider? Nu vreau să-mi reciți definiția din DEX, ci vreau să văd ce crezi tu despre un lider. 

M.B.: Liderul e persoana care preia inițiativa și nu zice, faceți voi asta, sau aia, ci mobilizează echipa. Acesta trebuie să vorbească cu fiecare membru al echipei în parte. Totodată, liderul trebuie să fie și o persoană maleabilă. În opinia mea, liderul e persoana care îi împinge pe oameni din spate.

R.: Care sunt proiectele imediat următoare pe care le vei întreprinde împreună cu echipa ta de elevi? 

M.B.: În acest sens pot să vă spun că de 1 Decembrie, pregătim o serie de interviuri în cadrul cărora, printre altele, dorim să-i întrebăm pe sătmăreni ce îi urează țării noastre de ziua ei. Lucrăm la multe proiecte și dorim să avem multe activități.

R.: Fără doar și poate ești un lider al elevilor. Ai fost aleasă în funcția de președinte și reprezinți elevii din întreg județul. Te-ai gândit ca pe viitor să te implici și în viața politică? 

M.B.: Nu m-am gândit în mod serios la acest aspect, dar dacă aș alege să mă implic aș forma un nou partid politic. În ceea ce privește ideologia noii formațiuni, aș prelua tot ce este bun de la partidele deja existente.

R.: Te rog să ne dai câteva exemple. 

M.B.: Aş prelua, spre exemplu, respectul pentru tradiții. E nevoie de continuarea tradițiilor noastre românești, care sunt atât de frumoase și care, în opinia mea sunt prea puțin valorificate.

În ceea ce privește social-democrația, sunt de părere că dacă nu le convine ceva, oamenii trebuie să iasă în stradă și să-și spună păsul. Oamenii trebuie să creadă cu tărie că cuvântul lor este auzit.

De asemenea, cred în libertatea de gândire, în diversitatea de opinie.

R.: Avem mulți tineri care își urmează studiile în străinătate, după care se întorc în țară … 

M.B.: Îi respect pentru asta. Cunosc tineri care au studiat, sau studiază și în prezent în Marea Britanie, spre exemplu, și s-au întors la Satu Mare ca să demonstreze că și aici se poate face ceva. Mie îmi place foarte mult perioada pașoptistă, care a contribuit fundamental la schimbarea unor idei în societatea românească. Și atunci, tinerii care au studiat la universitățile din Europa, s-au întors și au creat opere literare, artistice sau au făcut cercetare la noi în țară. Desigur, e mult mai greu aici decât într-o țară dezvoltată unde totul e bine închegat. Dar eu cred că putem să mișcăm lucrurile din loc și la noi. Trebuie să crezi în ceea ce faci.

Vedeți, voluntariatul care în alte țări este o activitate foarte bine pusă la punct, prinde contur și la noi, în România. Și eu sunt implicată în activități de voluntariat și pot să spun că m-a acaparat în totalitate. E extraordinar să-i ajuți pe alții și să faci lucruri noi de care alții se bucură. E ceva fantastic! De fapt, schimbarea pornește din fiecare din noi.

Trebuie să ne implicăm în viața comunității în care trăim și să nu stăm deoparte. Mă bucură foarte mult prezența masivă la votul din cadrul alegerilor prezidențiale ce s-au încheiat recent. Tinerii, și nu numai, au ieșit să-și aleagă președintele. Nu vorbesc aici de persoana președintelui, putea să fie la fel de bine oricare dintre cei doi candidați care au ajuns în turul II. Important este că oamenii s-au mobilizat, iar votul a fost unul masiv, dându-i președintelui ales o mai mare legitimitate.

R.: După lucrurile mai serioase pe care le-am discutat anterior, îți propun să deschidem un alt capitol, mai „easy”, și să vorbim despre pasiunile tale. Ce hobby-uri are Mihaela Ban? 

M.B.: Îmi place la nebunie badmington-ul, apoi înotul, în general apa și marea. Îmi place să citesc, momentan citesc „Procesul” de Franz Kafka. În ceea ce privește muzica, poate veți spune că sunt puțin cam învechită, dar îmi place „Phoenix”, „Cargo”, ,,Robin and the Backstabbers”, „Guns N Roses”, „Vița de Vie” și „AC/DC”. Totodată, îmi plac acele filme care te pun să gândești.

R.: Planuri după terminarea liceului? 

M.B.: Nu am încă planuri bine conturate, dar îmi doresc foarte mult să mă ocup de organizarea de evenimente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.