Începe campania de vaccinare împotriva poliomielitei

Vaccin

În perioada 10-21 noiembrie se desfăşoară campania de vaccinare împotriva poliomielitei a elevilor de clasa pregătitoare (6 ani) şi a celor de clasa a II-a (8 ani). Vaccinul se administrează sub formă de injecţii intramusculare, în regiunea deltoidiană.

Copiii au mai primit de patru ori vaccin polio în primul an de viaţă, dar pentru a menţine şi a consolida efectul protectiv al vaccinului, este nevoie de imunizare și la vârsta şcolară.

Poliomielita (paralizia infantilă) este o boală infecţioasă şi foarte contagioasă, produsă de virusul polio. Virusul se răspândeşte atât pe cale digestivă, cât şi indirect, prin vehicularea la distanţă a virusurilor prin praf, apă şi alimente expuse la accesul liber al vectorilor (de exemplu muşte). După o săptămână de latenţă, apar simptome asemănătoare gripei, apoi, după o scurtă remisiune, urmează boala majoră. În această etapă se constată stare generală alterată, febră înaltă, dureri de cap, vărsături, redoarea (rigiditatea) cefei, tremurături (mai ales unilaterale), iar în final apar dureri musculare şi paralizii prin leziunea gravă a neuronilor motori din măduva spinării. Paralizia, în cele mai multe cazuri, este definitivă.

Deoarece nu există tratament antiviral vindecător, practic singura posibilitate de protecţie eficientă este constituită de imunizare prin administrare de vaccin polio.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.