Alianța Creștin-Liberală susține introducerea votului prin corespondență, pentru că românii din diaspora sunt cetățeni ai căror opinie asupra bunului mers al țării este la fel de importantă ca și a celor care trăiesc în România.
Alianţa Creştin-Liberală Satu Mare susţine că acest mecanism este o facilitate inclusiv pentru sătmărenii din diaspora (3,7% plecați pentru o perioadă mai mare de 1 an şi 5,01% plecaţi pentru o perioadă mai mică de 1 an), întrucât asigurarea condițiilor pentru ca toți cetățenii să își poată exprima liber votul, în condiții decente, trebuie să fie o obligație pentru întreaga clasă politică. Respectarea drepturilor constituționale, inclusiv cel de vot, pentru cei care muncesc și trăiesc în străinătate reprezintă o responsabilitate pe care ACL și candidatul la președinție Klaus Iohannis, și-o asumă.
Alianța Creștin-Liberală dezaprobă maniera complet lipsită de respect în care Victor Ponta i-a tratat pe românii din diaspora pe care i-a întâlnit luna aceasta la Torino şi Madrid.
Victor Ponta nu are nici cea mai mică intenție de a-i aduce pe românii care muncesc în străinătate înapoi acasă. Marea unire de care vorbește prezidențiabilul PSD este, în fapt, marea dezbinare la care îndeamnă Victor Ponta prin atitudinea sfidătoare la adresa românilor din afara granițelor.
Victor Ponta nu îi poate convinge pe cei din diaspora să revină în țară cu avertismente de genul ”Pregătiți-vă portofelul pentru a achita nota de plată a unei guvernări incompetente şi profund corupte!”.
Pentru plimbarea sa electorală, premierul – candidat Victor Ponta s-a folosit de aparatul guvernamental pentru a strânge voturi de la românii din Italia şi Spania. Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni i-au asigurat prezidențiabilului PSD toate condițiile necesare pentru buna desfășurare a campaniei sale electorale.
Românii din afara granițelor știu la ce pericol va fi expusă România dacă va ajunge să fie condusă de un președinte ca Victor Ponta și vor sancționa la urne încercarea acestuia de a ajunge la Palatul Cotroceni.
ACL consideră că votul prin corespondență este o soluție a cărei eficiență a fost validată prin practică în Marea Britanie, Belgia, Italia, Germania sau Spania.
ACL amintește că odată cu discutarea propunerilor de revizuire a Constituției în Parlament, a înaintat amendamente prin care a propus menționarea posibilității de exercitare a dreptului de vot inclusiv prin mijloace electronice și de comunicare la distanță, arătând că PSD s-a opus acestei prevederi.
ACL propune în acest caz un mecanism clar, eficient și transparent și susține că în cazul în care acest sistem de vot își va dovedi utilitatea și funcționalitatea, el va putea fi extins și pentru restul românilor.
Sursa: ACL Satu Mare