Știați că …

Stiati ca

Prima instalație de iluminat public în orașul Satu Mare a fost pusă în funcțiune în ziua de 31 decembrie 1891? Astfel, în ultima zi a anului 1891, au fost aprinse primele becuri pentru iluminarea noului teatru din Satu Mare, precum și pentru iluminatul public din centrul orașului. Curentul electric era produs de un grup electrogen de 50 CP.
36 de ani mai târziu, în 8 iunie 1927, se inaugurează noul sediu al „Uzinei Electrice Satu Mare” şi se discută trecerea pe curentul alternativ, deoarece curentul continuu începe să devină o piedică în calea dezvoltării viitoare, astfel că în anii ´30 are loc reproiectarea întregii uzine.
În data de 10 august 1948, se înfiinţează Sectorul Electroenergetic Satu Mare, prin reorganizarea Regiei Mixte de Electricitate Cluj, care se transformă în Societate Regională de Electricitate Cluj (cu sectoare în zona actualelor judeţe: Cluj, Bistriţa, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Bihor).
De-a lungul anilor, societatea de furnizare a energiei electrice a trecut prin mai multe restructurări. Astfel, în 2001 se înființează opt societăţi comerciale printre care şi Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Transilvania Nord SA cu şase Sucursale la: Cluj, Oradea, Satu Mare, Zalău, Baia Mare, Bistriţa. Din aceste filiale se desprind cele opt Sucursale de Ȋntreţinere şi Servicii Energetice.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii energiei, în 2007, are loc separarea activităţilor de furnizare a energiei electrice de cele de distribuţie. Drept urmare, iau fiinţă Filialele Electrica Furnizare Transilvania Nord SA şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord SA, ambele cu sediul în Cluj-Napoca.
În 2011 se înființează Electrica Furnizare SA prin fuziunea filialelor: Electrica Furnizare Muntenia Nord, Electrica Furnizare Transilvania Nord și Electrica Furnizare Transilvania Sud.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.