Cel mai puternic fascicul laser din Europa a fost inaugurat pe platforma de la Măgurele

Laser

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a inaugurat azi, 21 octombrie, în prezenţa premierului Victor Ponta, Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL), infrastructură destinată creşterii capacităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare în spaţiul românesc, prin implementarea celui mai puternic fascicul laser din Europa.
La eveniment au fost prezenţi ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad şi ambasadorii Franţei şi Germaniei.
„Institutul găzduieşte cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil să producă pulsuri laser de un petawatt cu o durată de 25 femtosecunde. Noua generaţie de cercetători din România şi generaţiile următoare vor avea posibilitatea să deruleze în ţară proiecte de cercetare ce presupun resurse care până acum erau apanajul a doar câtorva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu.
Primul-ministru Victor Ponta a declarat că Guvernul României a avut inteligenţa de a investi în cercetare şi că aceasta este o datorie a oricărui guvern întrucât rezultatele proiectelor de la Măgurele vor fi extrem de importante pentru competitivitatea economiei româneşti.
Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri reprezintă o infrastructură de cercetare de nivel mondial, fiind la ora actuală pe lângă cel mai puternic laser din Europa şi unul dintre cele mai puternice din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.