Preşedintele PMP Satu Mare cere modificarea legislaţiei pentru a oferi şanse egale tuturor candidaţilor la Preşedinţie

Laura Bota

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP) Satu Mare, Laura Bota, condamnă ascendentul nejustificat al primului-ministru Victor Ponta faţă de contracandidaţii săi din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, conferit de folosirea funcţiei sale guvernamentale, prin utilizarea resurselor umane şi materiale plătite din fonduri publice.

„Este cu totul anormal şi nemaiîntâlnit faptul că premierul îşi foloseşte funcţia de şef al Guvernului în scopul personal de a ajunge preşedinte al României. Victor Ponta apare zilnic de zeci de ori la toate posturile de televiziune, în emisiuni mai mult sau mai puţin electorale, deoarece deplasările sale prin ţară sunt consemnate ca ştiri despre activitatea Executivului. Ponta vizitează spitale, şcoli, fabrici şi grădiniţe, Ponta semnează contracte de drumuri, Ponta distribuie microbuze şcolare, Ponta taie panglici la investiţii, semnează contracte pentru altele, Ponta în sus, Ponta în jos. În acest timp, contracandidaţii săi la funcţia prezidenţială apar foarte rar, în ştiruţe de câte un minut, un lucru evident nefiresc”, a precizat Laura Bota.

Liderul PMP Satu Mare a amintit şi faptul că primul-ministru foloseşte toate pârghiile funcţiei sale în această campanie, un alt atu fundamental faţă de ceilalţi candidaţi. „Este nefiresc ca premierul să folosească logistica şi resursele financiare, umane şi materiale ale Guvernului, care-i sunt la dispoziţie, în campania electorală. Cu alte cuvinte, românii trebuie să ştie că plătesc din propriile buzunare campania candidatului PSD, ceea ce nu este nici corect, nici moral. Consider că premierul trebuia să demisioneze din funcţie, după exemplul candidatului UDMR Kelemen Hunor, pentru a participa în această campanie într-un spirit de egalitate şi echitate cu toţi ceilalţi candidaţi. Ar mai fi avut şi posibilitatea de a se suspenda din funcţie, sau de a intra în concediu. În loc de aceste lucruri normale, Ponta foloseşte banii publici, maşinile, elicopterele şi avioanele statului român pentru a-şi face campania electorală. Este evident că vorbim despre o campanie electorală nedreaptă, cu un singur privilegiat”, a subliniat Laura Bota.

Preşedintele PMP Satu Mare a mai afirmat că autorităţile statului ar fi trebuit să facă anumite corecţii legislative, pentru a fi evitate asemenea discrepanţe între candidatul PSD şi ceilalţi. „Legea 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, actualizată, prevede la art. 38 următoarele: «Campania electorală, prin serviciile de programe audiovizuale, publice şi private, trebuie să servească interesele generale ale electoratului, de a primi informaţii corecte, astfel încât să îşi poată exercita dreptul de vot în cunoştinţă de cauză». Acest paragraf legislativ devine aproape nul şi neavenit în condiţiile date, având în vedere faptul că pe toate posturile de televiziune apare primul-ministru-candidat, de dimineaţa până seara. De asemenea, cred că trebuie reanalizată şi Legea audio-vizualului nr. 504/2002, pentru a fi limitate apariţiile publice ale candidaţilor la Preşedinţie care deţin funcţii în stat. Cred că abia atunci când vom corecta aceste necesităţi legislative vom putea vorbi despre o campanie electorală bazată pe corectitudine şi egalitate de şanse”, a conchis Laura Bota.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.