Implementarea învățământului dual, o necesitate pentru județul Satu Mare

SAMSUNG CSC

Pentru a identifica modalităţi de implementare a învăţământului dual la nivelul judeţului Satu Mare, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dr. Eugeniu Avram, a convocat azi, 17 octombrie, o întâlnire de lucru cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) și ai agenților economici din județ. De asemenea, la întâlnire a fost prezent Knecht Csaba, directorul Polipol Mobila SRL, singura unitate care în parteneriat cu Grupul Şcolar „Simion Bărnuţiu” din municipiul Carei a implementat cu succes sistemul de învăţământ dual, o premieră în judeţul Satu Mare.

Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram le-a propus celor prezenți intensificarea întâlnirilor de informare cu elevi, părinţi şi cadre didactice, pentru a le explica acestora care este nevoia de pe piaţa muncii sătmărene, dar şi care sunt beneficiile pe care le pot avea acei tineri care vor urma învăţământul profesional în sistem dual. De asemenea, până în luna ianuarie a anului viitor se vor aplica chestionare pentru a se identifica domeniile şi specilizările pentru care se caută specialişti.

Spre exemplu, în ţări precum Austria şi Germania, atât în cadrul şcolilor de meserii cât şi în şcolile înalte de formare profesională se aplică sistemul dual de instruire – combinaţia între teorie şi practică. Planurile de învăţământ sau punctele cheie ale instruirii sunt adaptate necesităţilor din economie. Astfel, ucenicii sunt instruiţi în întreprinderi pe diverse meserii sau efectuează aici perioade de practică, model care se poate transpune şi în judeţul Satu Mare, dat fiind numărul mare de companii cu capital german deschise către astfel de practici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.