Școala de altădată surprinsă într-o expoziție foto-documentară

Afis_Scoala de altadata

Biblioteca Județeană Satu Mare, organizează miercuri, 15 octombrie, vernisajul expoziției foto-documentare „Școala de altădată”. Organizat sub îndrumarea bibliotecarilor din cadrul Secției Colecții Speciale și Fond de Patrimoniu, evenimentul va debuta la ora 14.00 și va fi găzduit de Sala multimedia.
Vernisajul expoziției va fi însoțit de o prezentare PowerPoint care va aduce în atenția publicului participant un bogat tezaur de informații referitoare la evoluția sistemului de învățământ pe plaiurile Sătmarului.
Expoziția organizată în vitrine reunește documente inedite din colecțiile speciale ale instituției precum cărți, manuale școlare, diplome de bacalaureat și de licență, carnete de practică, caiete de cursuri, orare, dar și ustensile utilizate odinioară în școli, constituindu-se în veritabile mărturii ale istoriei. Din documentele expuse amintim: a doua ediție a manualului „Geografia Țării românești pentru învățământul primar”, apărut în anul 1926, întocmit de renumitul dascăl al vremii, Dariu Pop; „Gramatica limbii latine”, ce poartă semnătura profesorului Francisc Groza; „A doua carte de cetire pentru copiii și copilele din anul al 2-lea de șcólă, întocmit de mai mulți prieteni ai șcólei”, ediția a VII-a, 1902.
Panourile destinate expoziției foto-documentare cuprind reproduceri după diverse documente inedite precum fotografii de grup, pagini de titlu, portrete ale unor dascăli celebri care și-au dăruit școlii și procesului de instruire priceperea și întreaga viață.
La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților publice județene și locale, istorici, cercetători, oameni de cultură, scriitori, jurnaliști, cadre didactice, elevi, studenți și toți cei interesați de acest subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.