Guvernul Ponta îi sprijină pe românii aflați în străinătate

Victor-Ponta1

Guvernul Ponta a extins programul „Prima Casă” pentru românii din diaspora. Au fost eliminate taxele consulare pentru declararea copiilor născuți în străinătate în primele șase luni de la naștere.

Extinderea programului „Prima Casă” îi vizează pe cetățenii români din străinătate, care au permis de ședere și de muncă. Este vorba despre o măsură de sprijin pentru românii care vor să se întoarcă acasă și în același timp un stimulent oferit acestora.

Cei care lucrează în afara țării sunt oameni care au dobândit know-how în occident, oameni muncitori, care fac cinste României. Mulți dintre ei își doresc să se întoarcă acasă. Acum, Guvernul Ponta le oferă un sprijin.

Pe lângă acest sprijin, reducerea presiunii fiscale asupra cetățenilor români din străinătate prin diminuarea tarifului consular a constituit și rămâne o preocupare prioritară pentru Guvernul Ponta – este un angajament asumat prin Programul de guvernare care începe, pas cu pas, să se îndeplinească.
Principalele categorii de servicii consulare vizate sunt: înscrierea certificatelor de naștere străine în registrele de stare civilă românești și eliberarea titlurilor de călătorie în vederea repatrierii, pentru copiii de vârstă preșcolară (până la 6 ani).

Se încurajează menținerea legăturilor cetățenilor români din diaspora cu țara mamă. Este un semn foarte clar de sprijin pentru familiile cu copii. Decizia Guvernului face parte dintr-un ansamblu mai larg de măsuri privind reducerea fiscalității. După măsuri precum reducerea TVA la pâine sau a CAS, Guvernul vine și în sprijinul cetățenilor români din străinătate.

Un proiect special apreciat și susținut de Victor Ponta vizeză stimularea tinerilor care studiază în străinătate să revină în țară – inițiativele SMART Diaspora: – accesul Diasporei la concursurile din administrația publică românească; – reduceri fiscale la revenirea în țară pentru o perioadă determinată; – Diaspora ca punte pentru investițiile străine; – transfer de cunoștințe și bune practici prin intermediul unui corp de experți din diaspora și programe de fellowship și internship în instituțiile de stat, deja începute de Guvernul României.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.