Zeci de preoți din Protopopiatul Satu Mare, în pelerinaj la locurile sfinte din Grecia

Grecia1

Grecia2

Grecia3

Grecia4

Un grup de 43 de preoți din Protopopiatul Satu Mare a efectuat, în perioada 21-27 septembrie, un pelerinaj la locurile sfinte din Grecia. Grupul a fost însoțit, din partea autorității locale de viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, din partea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului de părintele vicar Vasile Augustin, iar din partea Protopopiatului Satu Mare de către Protopopul Ioan Socolan. Printre preoții prezenți s-au numărat și câțiva membrii ai Coralei „Arhanghelii” împreună cu dirijorul lor, preotul Petrică Covaciu.

S-a plecat pe traseul Satu Mare – Timișoara – Varset (Serbia) – Salonic – Insula Evia – Atena – Insula Eghina – Pireu – Corint – Patras – Metsovo – Meteora – Evzoni – Satu Mare.

În prima zi, s-a vizitat comunitatea românească din Voivodina (Serbia), în această provincie, românii fiind în procent de 20%, grupați în jurul orașului Varset, localitate în care își are reședința și Episcopul românilor din Serbia, PS Sa Daniel.

A doua zi s-a vizitat Thesalonicul, Arcul de Triumf al Împăratului Constantin cel Mare și Mânăstirea „Sfânta Teodora” de pe malul Mării Egee.

Pelerinajul a continuat pe insula Evia. Pelerinii au vizitat Mănăstirea „Sfânta Paraschievi”, vindecătoarea de ochi, iar în Volos, Mănăstirea „Katoxenia”.
Din insula Evia, pe valurile Egeei, pelerinii au călătorit spre Atena. În drumul lor s-au închinat la Moaștele Sfântului Efrem cel Nou (a cărui nume înseamnă „Dumnezeu m-a făcut roditor în pământul suferinței mele”), un sfânt mai puțin cunoscut, care alungă deznădejdea și alină suflete cuprinse de boli și suferințe.

În Atena, capitala acestei țări în care ortodoxia are un procent de 98% ghidul Akis, i-a familiarizat pe pelerini cu istoria acestei metropole și a evocat, pagina de istorie a anului 1821, în care românii creștini ortodocși au ajutat biserica soră a Greciei în evenimentele sângeroase de pe Acropole. S-a reamintit perioada neagră a Greciei, de 400 de ani, de ocupație otomană în care doar preoții au păstrat vie, în comunitățile grecești, limba, credința și tradițiile grecești.

Ajunși în insula Eghina, după o oră și jumătate pe mare, pelerinii au poposit la măreața biserică a Sfântului Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer.

Pelerinajul a continuat, în următoarea zi, pe mare, spre portul Pireu, iar apoi pe uscat spre Corint. Pelerinii s-au oprit la Canalul Corint, care transformă Peloponesul din peninsulă în insulă, unind Mareea Ionică cu Marea Egee.
Acolo au vizitat o altă mănăstire deosebită, Megalo Spileo, cea mai mare mănăstire din Grecia, săpată în stâncă, cu un muzeu ce cuprinde un valoros tezaur al ortodoxiei și unde părintele iconar Contra Ciprian le-a explicat pelerinilor tainele icoanelor bizantine.

Apoi, a urmat Patrasul, cu a lui măreață catedrală ce poate adăposti 5.500 de suflete, cu hramul Sfântului „Apostol Andrei”. În zorii celei de-a șasea zi, pelerinii au traversat cel mai mare pod pe cabluri, din lume, Podul „Rio Antirio”, ce leagă Patrasul de continent.

Prima oprire a fost în Metsovo, o localitate montană în care trăiesc peste 4.000 de vlahoromâni ce vorbesc până azi, după 1.000 de ani de înstrăinare, o limbă română arhaică. Biserica comunității, zidită în secolul XV, cu acoperiș de piatră și cu un superb iconostas sculptat în lemn, străjuită de stejari seculari și ocrotită de Sfântul Nicolae Aromanul a jucat un rol important în viața acestei comunități.

După un traseu spectaculos cu tuneluri și viaducte, pelerinii au ajuns la Meteora, unde cerul atinge pământul. Spectaculozitatea acestui loc nu poate fi descrisă în nici una din limbile pământului. Doar harul divin poate da o explicație a înălțării acestor mănăstiri ridicate sub forma unor cuiburi de vulturi ce stăjuiesc de pe piscurile stâncilor.

Grupul a vizitat Marea Lavra de pe Meteora cu hramul Schimbarea la Față. Pe tot parcursul pelerinajului, preoții au făcut rugăciuni pentru cei dragi, au luat undelemn sfințit pentru parohiile lor spre ai sfinții pe credincioși. Preoții din corală au cântat pricesne în fiecare loc sfânt împărtășind din duhul orthodoxiei românești credincioșilor de alte naționalități.

Pelerinajul a avut loc cu sprijinul deputatului Ovidiu Silaghi, membru în Adunarea Eparhială al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Un Comentariu la "Zeci de preoți din Protopopiatul Satu Mare, în pelerinaj la locurile sfinte din Grecia"