„Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a început cu o vizită la Penitenciarul din Satu Mare

foto penitenciar 1

Luni, 29 septembrie, a debutat cea de-a IX-a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, eveniment naţional ce aduce în atenţia publicului în fiecare zi o nouă temă. În prima zi a acestei campanii, poliţiştii au organizat în parteneriat cu Penitenciarul Satu Mare şi Serviciul de Probaţiune două întâlniri între elevi şi tineri deţinuţi. La aceste activităţi au participat aproximativ 50 de elevi şi patru cadre didactice.

De această dată la întâlnirile programate au participat doi bărbaţi aflaţi în detenţie pentru infracţiuni de criminalitate informatică, subiect care a stârnit interesul elevilor participanţi, veniţi de la Liceul de Arte „Aurel Popp”, respectiv Colegiul Tehnic de Construcţii şi Telecomunicaţii „Ion I. C. Brătianu”. Elevii au aflat de la specialiştii din cadrul Poliţiei, Penitenciarului şi ai serviciului de Probaţiune despre factorii ce conduc la delincvenţă şi infracţionalitate, dar şi despre răspunderea penală şi consecinţele concrete pe care le pot avea aceste fapte.

Experienţa personală a celor doi tineri deţinuţi a fost, însă, momentul care i-a sensibilizat cel mai mult pe elevii prezenţi, cu atât mai mult cu cât cei doi proveneau din familii model, care le-au oferit o bună educaţie. Totuşi, dorinţa de a câştiga mulţi bani cu uşurinţă, s-a dovedit a fi motivul pentru care tinerii în cauză şi-au pus inteligenţa în slujba răului, ajungând în acest fel să-şi piardă libertatea.

O scurtă vizită în Penitenciar a completat tabloul zilei, elevii Liceului de Arte fiind, totodată, invitaţi de organizatori să-şi transpună emoţiile în lucrări artistice, lucrări ce vor face obiectul unei expoziţii publice, în acest fel mesajul putând fi transmis mai departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.