Fabrică de bani pentru mafia italiană, descoperită în România

Perchezitii

Procurorii DIICOT, împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălarea Banilor, în colaborare cu autorități judiciare din Italia, au reușit să anihileze un grup infracțional organizat format din membri ai mafiei italiene și cetățeni români, specializați în falsificarea și punerea în circulație a bancnotelor de 20, 50 și 100 de euro.
După o monitorizare de 11 luni de zile, procurorii DIICOT au început urmărirea penală față de cinci persoane, dintre care patru cetățeni italieni și un cetățean român, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori.
Față de cei patru cetățeni italieni există suspiciunea rezonabilă că împreună cu mai multe persoane, printre care și cetățeni români, în perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, au contrafăcut bancnote din cupiura de 20, 50 și 100 de euro, prin intermediul unei firme aparținând italianului R.V., folosind ca tehnică de tipărire/contrafacere metoda offset.
Sub coordonarea suspectului R.V., membrii grupului procurau hârtia și vopselurile precum și celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranță a falsului și tipăreau bancnote contrafăcute la o locaţie din județul Bihor. Ulterior, banii falsificați în cantități mari erau depozitați la sediile altor societăți comerciale, fiind apoi transportați și distribuiți în țările Uniunii Europene.
În cadrul cooperării cu autoritățile judiciare italiene, în data de 22 septembrie, a fost interceptat pe teritoriul Italiei un transport de euro falsificați din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafăcuți fuseseră expediați de o firmă din România ce aparține italianului R.V. – suspectul fiind, de altfel, arestat în Italia, lângă Milano.
În data de 25 septembrie, procurorii DIICOT au efectuat 15 percheziții domiciliare și la sediile sociale ale firmelor implicate, fiind descoperiți și ridicați aproximativ 13 milioane de euro falsificați, matrițe, holograme și alte materiale folosite la contrafacerea de monedă.
De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, aproximativ 55.000 bancnote, despre care există suspiciunea rezonabilă că provin din activitatea de contrafacere de bancnote străine desfăşurată de grupul de criminalitate organizată condus de suspectul RV. Totodată, în altă locație au fost găsite bancnote false rupte, arse.
20 de personae, suspecți și martori, au fost duse la audieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.