Moș Toton, iuhasul care l-a impresionat pe Remus Țiplea (Galerie foto)

Iuhasii1

Iuhasii2

Iuhasii3

Iuhasii4

Iuhasii5

Iuhasii6

Iuhasii7

Iuhasii8

Iuhasii9

Iuhasii10

Iuhasii11

Iuhasii12

Iuhasii13

Iuhasii14

Iuhasii15

Iuhasii16

Iuhasii17

Pe lângă seria „Bulbucații”, fotograful din Negrești-Oaș, Remus Țiplea, lucrează și la un alt proiect care aduce în prim-plan tradițiile și obiceiurile crescătorilor de oi din zona Oașului.
Fotograful povestește cât de mult a reușit să îndrăgească lumea iuhasilor (oierilor), urcând deseori la deal pentru a-i vizita la stână. S-a atașat mai mult de moș Toton, unul dintre cei mai respectați iuhasi de prin părțile locului. Au stat deseori în ploaie „au fost zile când am stat cu el în ploaie să păzească oile, ploi de munte mocăneşti la alea le spunea ploi care înmoaie gulerul ciobanului”, povestește Țiplea.
„Cu moşul Toton am început să fotografiez oameni, a fost un om foarte integru cu o inteligenţă nativă fantastică. Am ajuns să-mi fie atât de drag încât atunci când nu aveam ce face mă urcam în maşină şi mergeam până sus la el în deal să văd ce mai face. Îi mai duceam câte o bere, nu putea să o facă singur în rest avea de toate, pălincă, vin, băuturi de care rar scăpai să nu le guști odată ajuns la el. Am stat mult în poveşti cu el, mai ales că lucrez la un proiect cu crescătorii de oi din zonă, el fiind unul dintre cei mai de seamă de pe la noi”, spune Remus Țiplea.
Cu ceva vreme în urmă, moș Toton „a trecut poarta veșniciei” moment ce l-a îndurerat extrem de mult pe Țiplea. „Mereu spunea că îl dor oasele, că are reumatism, aşa a şi murit, dar de fapt familia făcându-i analizele aflase că are cancer în fază terminală de prostată, el ştia doar că îl dor oasele, oasele de bazin, şale cum îi spunea el”, povestește fotograful negreștean.
În continuare vă propunem câteva instantanee din albumul „Iuhasii”, semnat de fotograful negreștean, Remus Țiplea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.