Castelul din Medieșu Aurit va avea un parc modern (Foto)

Cetate1

Cetate2

Cetate3

Cetate5

Cetate10

Cetate12

Cetate14

Cetate15

Zilele trecute au început lucrările de amenajare a spațiului din jurul Castelului medieval din Medieșu Aurit. Potrivit primarului comunei, Silviu Zetea, lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu prin care se are în vedere amenajarea zonei centrale a comunei, care, se va numi „Piața Castelului”.
Proiectul, finanțat din fondul de mediu cu o contribuție minimă din partea autorităților locale prevede amenajarea unui parc cu alei în jurul castelului de la Medieș. Silviu Zetea spune că se dorește amenajarea unor alei din piatră de granit și a patru rondouri la cele patru colțuri ale castelului. De asemenea, vor fi amenajate și alei de intrare, respectiv un platou în fața castelului. „De-a lungul aleilor vor exista lampadare ce vor funcționa cu energie solară. Aceasta a fost una dintre cerințele prevăzute în proiect. De asemenea, vor fi plantați arbuști și vom avea gazon de jur împrejurul castelului”, spune primarul. Valoarea proiectului este de aproximativ 900.000 de lei.
În paralel cu amenajarea parcului din jurul cetății se vor face și lucrări de igienizare a interiorului castelului. „Eu am solicitat avize pentru curățirea interioară a castelului și efectuarea unor săpături arheologice de consolidare în vederea pregătirii restaurării parțiale sau integrale a castelului. Sper ca Ministerul Culturii și instituțiile de resort să ne sprijine în acest demers. În paralele vom căuta surse de finanțare în vederea restaurării castelului”, ne-a declarat Zetea.
Castelul a fost ridicat de către Sigismund Lonyai între anii 1630-1660, pe locul unei vechi fortificaţii dându-i-se atât rol de apărare cât şi de locuinţă luxoasă. După moartea lui Sigismund Lonyai, cetatea revine ficei sale Anna care se căsătoreşte cu Kemény János, ales în 1660 guvernator al Transilvaniei. Acesta duce însă o politică pro-habsburgică ceea ce îl pune în conflict cu Imperiul Otoman care, văzând nesupunerea lui Kemény îl numeşte în scaunul de guvernator pe Apafy Mihály I. Conflictul dintre cei doi se termină cu moartea lui Kemény János în 1662. Nici Anna nu-i supravieţuieşte cu mult. Vâzându-şi pământurile prădate în mod repetat de către mercenarii germani din Cetatea Sătmarului, Anna cheamă la sfat nobilii locului şi pune la cale un atac asupra acestora în pădurea de lângă Botiz. Cu toate că „expediţia” are succes, guvernatorul îi pedepseşte pe Lonyai Anna şi pe nobilii care au pus la cale atacul condamnându-i la moarte şi la confiscarea bunurilor.
Nici cetatea nu a avut o soartă mult mai bună. În 1707 este incendiată în timpul revoltei lui Rákóczi Ferenc II după care ajunge în stăpânirea mai multor familii. Una dintre acestea este familia Wesselényi. Cetatea ajunge în proprietatea lui Wesselényi Ferenc în 1732 care, reconstruieşte clădirea din ruine. Ajunge apoi în stăpânirea grofilor Betlen Zsuzsanna şi Teleki Sámuel. În 1940 este cumpărată de regele Carol al II-lea care o restaurează şi o transformă în spital militar. Însă, la sfârşitul războiului cetatea este incendiată. De atunci, nimeni nu s-a încumetat să o renoveze, clădirea fiind lăsată în paragină, cu zidurile distruse şi fără acoperiş.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.