Tineri Europeni pentru o Lume Fără Violență

birkenau1(1)

birkenau2

birkenau3

birkenau4

În perioada 17-21 septembrie, elevi de la Liceul Teoretic German „Johann Ettinger”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” și Liceul Teologic Romano-Catolic „Hám János”, însoţiţi de profesorii Dobos Angéla, Gyöngyösi Iolanda şi Király Réka, studenţi şi membrii ai comunităţii „Sant’Egidio” Satu Mare, au participat la a IV-a întâlnire internaţională Cracovia-Auschwitz „Tineri Europeni pentru o Lume Fără Violență”.

Proiectul continuă să reunească grupuri de tineri europeni, elevi și studenți din Republica Cehă, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Federația Rusă și Ucraina pentru a fi implicaţi într-o reflecție asupra istoriei europene, și pentru a conștientiza erorile trecutului produse de naționalism, rasism și antisemitism.

Proiectul „Tineri Europeni pentru o Lume fără Violență” devine o platformă pentru a difuza și sublinia importanța conservării memoriei prin întâlniri cu foști deportați, prin ascultarea mărturiilor lor și prin vizitarea Muzeului Național de la Auschwitz-Birkenau.

După vizita la muzeul din Auschwitz s-a organizat un marş la Birkenau unde tinerii participanţi au depus coroane la monument şi s-a citit apelul final din care cităm: „ … noi, tineri europeni de limbi şi popoare diferite, dorim pentru toţi un singur destin: PACEA. Împreună spunem NU violenţei care alimentează orice conflict. Spunem NU urii pe care se clădeşte războiul. NU fricii de celălalt şi culturii inamicului. Spunem DA victoriei asupra prejudecăţilor, DA construirii unei lumi reconciliate, apărării vieţii celor slabi și inocenţi, oricare ar fi aceştia. Proclamăm împreună în mod solemn acest DA, pentru că a fi împreună este primul nostru răspuns. Războiul este învins doar cu PACEA …”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.