Victor Rebengiuc promovează „Peleșul Transilvaniei”

Castelul din Carei1

Castelul din Carei2

Cetate Ardud1

Cetate Ardud2

Castelul familiei Karolyi din Carei și Cetatea din Ardud se află printre „vedetele” campaniei TV intitulată „Din zori până-n seară, dezvoltăm o țară”, inițiativă ce îl are ca protagonist pe actorul Victor Rebengiuc.
Îndrăgitul actor călătorește prin țară, vizitând obiectivele realizate sau renovate prin programul „Regio”. Castelul Karolyi din Carei și Cetatea din Ardud au fost renovate, „la pachet”, în perioada 2010-2012 prin programul „Regio”.
Castelul din Carei este unul dintre frumusețile României, fiind numit și „Peleșul Transilvaniei”. Primul edificiu nobiliar ridicat în Carei datează din veacul al XV-lea, clădire ce a suferit transformări radicale de-a lungul secolelor. În 1792, fortificația a fost transformată într-un castel baroc. După renovarea din perioada 1894-1896, castelul „îmbrățișează” stilul eclectic. În perioada comunismului castelul a găzduit instituții culturale locale: muzeul, biblioteca, casa de cultură. După ce a fost renovat prin programul „Regio”, zeci de mii de turiști trec pragul castelului.
Castelul Karolyi găzduiește în prezent mai multe expoziții permanente dedicate descoperirilor arheologice din zonă, mobilierului de epocă (vecurile XVIII-XIX) și trofeelor de vânătoare.
Cetatea din Ardud a fost construită în 1481 de Bartolomeu Dragfi, viitorul voievod al Transilvaniei (1493-1499). Fortificația a fost una dintre cele mai puternice din nordul Transilvaniei, având patru turnuri circulare la colțuri. În 1630, contele Károlyi Sándor, cel care deținea și castelul de la Carei, construiește un castel pe locul fostei cetăți, folosindu-se de pereții și fundația acesteia.
Turnul cetății de la Ardud a fost renovat în cadrul proiectului Regio „Circuitul târgurilor medievale din Transilvania de Nord – Castelul Karolyi din Carei, Castelul (Cetatea) Karolyi din Ardud”. De asemenea, s-au asfaltat cei aproximativ 100 de metri care leagă cetatea de drumul european, au fost amplasate celebrele panouri informative, obligatorii pentru proiectele cu finanțare europeană.

Un Comentariu la "Victor Rebengiuc promovează „Peleșul Transilvaniei”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.