Inaugurarea Casei Memoriale „Ady Endre”

Casa Ady Endre1

Casa Ady Endre2

Casa memorială a poetului Ady Endre (1877-1919) va fi inaugurată sâmbătă, 20 septembrie, în localitatea cu același nume (Ady Endre), situată la 5 km de comuna Căuaș. Evenimentul se va desfășura cu începere de la ora 12.00. Imobilul a fost reabilitat în cadrul proiectului „Cult-Tour. Realizarea, extinderea şi reabilitarea obiectivelor muzeale din judeţele Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg”.

Muzeul Judeţean Satu Mare şi Muzeul „Jósa András” din Nyíregyháza (Ungaria), implementează proiectul „Cult-Tour. Realizarea, extinderea şi reabilitarea obiectivelor muzeale din judeţele Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg” în contextul turismului cultural transfrontalier. Proiectul se derulează în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria–România 2007–2013, şi este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europeane, bugetele naţionale ale României şi Ungariei, precum şi din contribuţia proprie a partenerilor.

Acţiunile proiectului vizează reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurală turistică a obiectivelor muzeale din mediul rural. Cele din judeţul Satu Mare sunt: Casa Memorială „Vasile Lucaciu” din Apa; Rezervaţia arheologică Medieşu Aurit și Complexul Memorial „Ady Endre”.

Casa natală a poetului Ady Endre a fost renovată și transformată în muzeu prin eforturile depuse de Aurel Popp, artist sătmărean, vechi prieten al familiei Ady. Casa și muzeul memorial au fost inaugurate la 22 noiembrie 1957, la aniversarea a 80 de ani de la nașterea poetului. În contextul proiectului Cult-Tour a fost reabilitată casa natală a poetului și curia familiei Ady, și a fost reorganizată expoziția memorială.

Născut în anul 1877, Ady Endre a fost unul dintre cei mai importanți poeți maghiari ai secolului al XX-lea. În anul 1957, datorită intervenţiei pictorului Aurel Popp, în urma unei restaurări, casa natală a poetului a fost transformată în muzeu. Casa, construită după tipologia locuințelor ţărănești, este acoperită cu trestie și este alcătuită din trei încăperi.

Programul de vizitare al complexului memorial va fi următorul: marți – sâmbătă, orele 09.00 – 17.00; duminică, orele 10.00 – 14.00; luni închis.
Informaţii suplimentare pot fi obţinute la Muzeul Judeţean Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21, tel. 0261/737526.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.