Dorel Coica: „Îmi reproşez că am lăsat-o pe doamna viceprimar să se ocupe de teatru”

Teatru1

Teatru2

Teatru3

Teatru4

Teatru5

Pentru a clarifica situația actorilor din cadrul Teatrului de Nord Satu Mare care așteaptă de câteva zile să-și primească salariile, primarul municipiului, reședință de județ, dr. Dorel Coica, a convocat azi, 17 septembrie, o conferință de presă. Alături de primar la întâlnirea cu jurnaliștii au participat și noul manager al Teatrului de Nord Satu Mare, Vasile Țăran, directorul executiv al Biroului de Buget-Finanțe din cadrul Primăriei Satu Mare, Lucia Ursu, respectiv referentul responsabil de problemele culturale, Natalia Covaci.
Din rezumatul prezentat de primarul Dorel Coica și de Lucia Ursu rezultă că subvențiile asigurate de Primărie și cheltuielile de personal au crescut constant, an de an, ajungând în 2013 până la aproape un milion de euro (4.260.000 lei) iar veniturile proprii la care s-a angajat conducerea teatrului (de aproximativ 1 milion de lei pe an) au fost realizate aproape fără probleme. În schimb, în acest an (2014) se constată o scădere substanțială la capitolul „Venituri”, creându-se o „gaură” de aproximativ 750.000 lei în buget, sumă indispensabilă pentru acoperirea salariilor până la sfârșitul anului în curs.
„De unde să iau acești bani? De la drumuri, creșe sau școli? De la Poliția Locală? De la Olimpia?”, se întreabă primarul. Edilul îl face responsabil de această criză pe fostul director al teatrului, Sorin Oros „care s-a ocupat numai de punerea în scenă a propriilor spectacole macabre și de turneul din America, unde a jucat într-un garaj fără să se străduiască să realizeze venituri proprii pentru teatru. De ce nu are asemenea probleme Filarmonica sau alte instituţii aflate în subordinea Primăriei? De ce doar la Teatru se înregistrează această situaţie? În timp ce secţia maghiară joacă toate spectacolele cu sălile pline, la cea română spectatorii sunt urcaţi pe scenă, deoarece încap toţi acolo. Acum de unde să luăm bani, să le asigurăm salariile actorilor?”.
Edilul susține că nu l-ar fi numit niciodată director interimar pe Oros dacă pentru acesta nu ar fi garantat viceprimarul Marcela Papici. „Îmi reproşez că am lăsat-o pe doamna viceprimar să se ocupe de teatru, dar de acum şi activitatea acestei instituţii intră în atribuţiile mele”, a declarat primarul.
În luarea de cuvânt, Vasile Țăran a declarat că gaura din bugetul teatrului se datorează anulării Festivalului „Fără Bariere” care a adus până acum, în fiecare an, cea mai mare parte a veniturilor proprii.
Mai trebuie spus că actorul Carol Erdos, însoțit de câțiva tineri actori au încercat să intre la conferința de presă dar au fost poftiți afară de către edil. „Buba e că ei numesc oamenii la conducerea teatrului, pe criterii politice, fără absolut nici o legătură cu vreo competenţă profesională”, le-a declarat ziariștilor Carol Erdos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.