Satu Mare: A început numărătoarea inversă până la deschiderea expoziției „Aurul și argintul antic al României”

Expo

Organizată la iniţiativa Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, cu sprijinul direct al Guvernului României, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” reuneşte peste 1.000 de piese arheologice din metale preţioase, toate clasate în categoria „Tezaur Naţional”.

Acoperind o perioadă ce începe odată cu apariţia pieselor de aur pe teritoriul ţării şi se încheie în antichitatea târzie, din mileniul al V-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea d.Hr., o parte importantă din artefactele prezentate provin din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, şi peste 800 de obiecte au fost selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie şi de istorie din ţară.

În municipiul nostru expoziţia a fost organizată de către Muzeul Judeţean şi Consiliului Judeţean Satu Mare, cu sprjinul Primăriei municipiului, reședință de județ şi altor instituţii judeţene şi municipale.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în 17 septembrie (cu participare pe bază de invitaţie), aceasta putând fi vizitată la Muzeul de Artă (Piaţa Libertăţii, nr. 21) în intervalul 18 septembrie-2 noiembrie (zilnic între orele 10.00-18.00, cu excepţia zilelor de luni). Preţul unui bilet este de 10 lei, iar al aceluia cu reducere este de 5 lei.

Expoziţia reprezintă o ocazie unică pentru publicul sătmărean de a admira cele mai valoroase tezaure ale României, ce reconstituie istoria artei şi însăşi istoria ţării, din perspectiva capodoperelor făurite din metal nobil.

Expoziţia va fi vernisată de dr. Ernest Oberländer Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional al României şi va fi încununată de un moment artistic realizat de soprana Nicoleta Colcear de la Opera Naţională Română din Timişoara şi de pinistul Ladislau Roth din Israel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.