Tezaurul antic al României va fi expus la Muzeul de Artă Satu Mare

DSCF3223

DSCF3224

DSCF3227

DSCF3228

DSCF3229

DSCF3232

DSCF3234

DSCF3235

DSCF3237

Rodica Oanta-Marghitu

„În prezent, la Satu Mare se află inima și sufletul tezaurului antic al poporului român” a declarat directorul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată azi, 12 septembrie, la Muzeul de Artă. La întâlnirea cu jurnaliștii au participat și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, respectiv curatorul expoziției „Aurul și argintul antic al României”, Rodica Oanță-Marghitu.
Peste 1.000 de piese ce reprezintă „inima și sufletul tezaurului antic al poporului român” vor putea fi vizionate începând din 17 septembrie, la Muzeul de Artă din Satu Mare. Impresionantul proiect prin care tezaurul antic al României străbate întreaga țară a fost inițiat de Muzeul Național al României. Inițiativa este finanțată de Guvernul României.
Satu Mare este al treilea oraș unde faimosul tezaur poposește de-a lungul călătoriei sale prin țară. Până în prezent piesele expoziției au putut fi vizionate la Timișoara și Oradea.
Din tezaurul antic al României fac parte și câteva piese descoperite de-a lungul anilor pe teritoriul județului Satu Mare. Este vorba despre: fibula de aur de la Dindești; tezaurul de monede de argint de la Turulung; Un inel din aur de la Medieșu Aurit; două aplici vestimentare confecționate din aur, descoperite la Urziceni și o broșă din aur de la Cămin.
„Piesele sunt adunate de peste tot. În acest proiect sunt implicate 32 de muzee din țară. Ideea organizării acestei expoziții itinerante s-a construit ușor, ușor. De-a lungul anilor s-au organizat mai multe expoziții în străinătate unde a fost prezentat tezaurul istoric al țării noastre. De această dată ne-am gândit la inițierea unei serii de expoziții în România. Deocamdată, piesele acestui tezaur sunt expuse în muzeele din Transilvania dar vom merge și în alte zone ale țării. Proiectul va dura până în 2016”, a declaart Ronica Oanță-Marghitu.
Expoziția este structurată pe șase capitole mari, păstrându-se o logică cronologică a perioadelor cărora piesele expuse le aparțin. Astfel, vizitatorii vor avea posibilitatea să efectueze un „periplu istoric” ce îmbrățișează mai multe milenii. Curatorul expoziției spune că cele mai vechi piese provin din eneolitic (mileniul al V-lea î.Hr.) iar cele mai recente din evul mediu timpuriu (secolele VI-VII).
„Tematica acestei expoziții s-a restrâns la obiectele din aur și argint. Cu toate acestea sunt și două piese din alte materiale. Este vorba despre o piesă din ceramică și alta din sticlă”, spune Rodica Oanță-Marghitu.
În luarea de cuvânt Adrian Ștef a declarat că această expoziție „pentru sătmăreni e un cadou frumos. Acest tezaur are o valoare sentimentală pe care eu o simt, ca orice român. Invit sătmărenii să viziteze această expoziție, deoarece pentru fiecare cetățean al acestei țări este important să-și cunoască istoria”.
Vernisajul expoziției „Aurul și argintul antic al României” va avea loc miercuri, 17 septembrie, de la ora 17.00. Cei care doresc să viziteze expoziția trebuie să știe că prețul unui bilet de intrare pentru adulți va fi de 10 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari de 5 lei. Piesele expuse vor putea fi vizionate până pe 2 noiembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.