Vestigii aparținând unei cohorte de soldați daci au fost descoperite recent la Birdoswald (Marea Britanie). Potrivit arheologilor care au cercetat ruinele fortului roman din Birdoswald, militarii daci au fost recrutați și încorporați în armata imperială, după ce dacii au fost înfrânți de către romani (106 d.Hr.).
Inscripțiile găsite arată că dacii au ajutat la construirea Zidului lui Hadrian, iar ulterior au staționat la Birdoswald, unul dintre punctele fortificate de pe traseul zidului.
În două dintre inscripțiile descoperite apare un cuțit curbat (falx), caracteristic dacilor. Falx-ul apare și pe Columna lui Traian, în scena în care Decebal se sinucide cu o astfel de armă.
Cercetătorii sunt impresionați de modul în care soldații daci din Britania și-au păstrat cultura, la aproximativ 200 de ani de la înfrângerea lui Decebal și la mai multe mii de kilometri depărtare de Dacia. Specialiștii spun că aceștia le dădeau copiilor nume dacice, inclusiv pe cel de Decebal.
Istoricii au descoperit la Birdoswald o piatră de mormânt care comemorează moartea a doi băieți, cu nume dacice, unul numit chiar Deceballus, care a trăit doar câteva zile, iar al doilea cu numele de Blaesus, mort la vârsta de 10 ani.