A fost semnat protocolul de intenție privind înfrățirea județului Satu Mare cu raionul Hust din Ucraina

DSC_0018

DSC_0045

DSC_0074

DSC_0077

În cadrul strategiei de cooperare transfrontalieră, miercuri, 10 septembrie, s-a semnat la Hust (Ucraina), protocolul de intenție privind înfrățirea raionului Hust cu județul Satu Mare. Delegația sătmăreană a fost alcătuită din: Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Claudiu Sulea, director cabinet președinte, Felician Pop și Petrică Mureșan din partea CJCPCT și Irina Liuba Horvat, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), vicepreședinte al UUR, filiala Satu Mare.
Din partea ucraineană au fost participat: Vasyl Gubal, președintele Consiliului raional Hust, regiunea Transcarpatia, Myroslav Gomenko, administrator al Consiliului raional, Janna Mykytiuk, directorul școlii generale Veleatyno, consilier – Consiliul raional, Ivan Rohach, președintele administrației raionale, Vasyl Liubka, șef cadre administrația raională, Svitlana Dzeapko, director interimar – departamentul culturii și turismului și Gabriela Tovt, secretar de presă al președintelui Consiliului raional.
Protocolul cuprinde direcțiile de dezvoltare economică, socială, educație, cultură și turism pe care cele două entități administrative se angajează să le promoveze după semnarea documentului.
Președintele raional Vasyl Gubal și-a exprimat satisfacția pentru realizarea acestui prim pas în vederea cooperării reale cu județul Satu Mare, exprimându-și speranța că raionul Hust va putea profita din experiența județului vecin, Satu Mare, privind accesarea fondurilor europene.
La rândul său, Adrian Ștef a subliniat ideea că județul nostru este interesat de o colaborare pe multiple planuri care să deschidă noi oportunități de promovare reciprocă a celor două zone, toate acestea contribuind la dezvoltarea regiunilor.
„Sunt bucuros că după ce am semnat acum două săptămâni, un protocol similar cu raionul vecin cu județul nostru, Vinogradov, astăzi am dus la bun sfârșit acest proiect și cu raionul Hust. Suntem vecini și cred că trebuie să ne cunoaștem mai bine, să ne ajutăm unii pe alții și să ne promovăm interesele specifice, în interesul comunităților pe care le reprezentăm. De asemenea, aduc un mesaj de prietenie și solidaritate din partea României și a sătmărenilor în special, și suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente dificile, așa cum spune și un proverb românesc, că „Prietenul la nevoie se cunoaște”, a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare.
Delegația sătmăreană a vizitat apoi câteva obiective economice și turistice din zonă și s-a arătat încântată de nivelul de dezvoltare al acestui raion.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.