Virgil Enătescu cere reabilitarea mormântului medicului sătmărean Luko Bela

Virgil Enatescu

În cadrul ședinței de azi, 8 septembrie a Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Virgil Enătescu și-a manifestat nemulțumirea cu privire la indiferența cu care este tratat locul de veci al medicului sătmărean Luko Bela. Enătescu a solicitat în mai multe rânduri alocarea unor sume de bani pentru reabilitarea mormântului acestuia, despre care academicianul sătmărean spune că a fost jefuit înainte de 1989.
„Acel mormânt a fost jefuit. E nevoie de bani pentru a fi pus la punct. Am adus în discuție acest subiect și în ședința de luna trecută și așteptam să fiu ascultat. Azi readuc din nou în atenția consilierilor mormântul unuia dintre cei mai iluștri medici sătmăreni. Acest om a fost recunoscut și de Casa Regală a României, care i-a acordat o serie de distincții. Luko Bela a fost unul dintre cei mai de seamă specialiști ai vremii sale, iar mormântul acestuia trebuie pus la punct, deoarece a fost jefuit și se află într-o stare jalnică”, spune academicianul sătmărean.
Întrebat când a fost jefuit, Enătescu a răspuns că „înainte de 1989. Știm prea bine cine l-a jefuit, dar oficial nu se poate spune. Era înainte de Revoluție, în goana fiecăruia după aur”.
Dr. Luko Bela, personalitate marcantă a vieții medicale sătmărene s-a născut în Satu Mare la 4 iunie 1883. A urmat medicina la Budapesta. S-a reîntors în orașul natal în 1912. După sfârșitul Primul Război Mondial, dr. Luko Bela a fost numit directorul Spitalului orășenesc din Satu Mare care funcționa pe strada Corvinilor. Nemulțumit de starea spitalului acesta a depus eforturi pentru înființarea unui spital modern.
Dr. Luko Bela a cerut conducerii orașului să cedeze clădirea Școlii de băieți, aflată în Piața Latinității, azi Piața Eroilor Revoluției. Propunerea medicului a fost acceptată în 1919. În 1951 spitalul a fost extins, ocupând și clădirea din vecinătate, construită în 1906 cu destinația de școală comercială superioară. Între cele două imobile s-a construit un pasaj de legătură. Dr. Luko Bela a devenit primul director al noului spital. De numele acestuia se leagă o serie de lucrări științifice și intervenții chirurgicale sofisticate. Medicul sătmărean era cunoscut ca unul dintre cei mai mari specialiști în chirurgie pulmonară, atât în Transilvania cât și în întreaga Europă.
Marele chirurg s-a stins din viață la 2 mai 1936. Rămășițele sale pământești se află în capela din Cimitirul reformat de lângă gară.
Conducerea CJ a promis că va face toate demersurile pentru reabilitarea mormântului renumitului medic sătmărean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.