„Aurul și argintul antic al României” a ajuns în mare taină la Satu Mare

Expo

Cele mai de preț comori ale României, o colecție alcătuită din piese de aur și argint, au ajuns duminică, 7 septembrie, în cel mai mare secret la Satu Mare. Piesele au fost aduse de la Oradea, acolo unde au fost expuse până săptămâna trecută. Comorile au fost aduse într-un seif metalic și depuse la Muzeul de Artă din Piața Libertății.
Comorile sunt păzite zi și noapte de jandarmi și polițiști. Expoziția intitulată „Aurul și argintul antic al României” va fi deschisă publicului, la Muzeul de Artă, în perioada 17 septembrie-2 noiembrie. Expoziția reunește cele mai importante capodopere ale orfevrăriei din perioada preistorică și din cea clasică, provenite din colecțiile muzeale ale țării.
Astfel, sătmărenii vor putea admira: podoabe din aur și argint, armament de paradă, piese de harnașament, veselă geto-dacică, monede, opaițe, piese descoperite de-a lungul anilor pe teritoriul României. Printre comorile aduse la Satu Mare se regăsesc și patru dintre cele 12 brățări dacice de aur, recuperate de către statul român.
Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta, a fost destul de rezervat în declarații. Întrebat la cât se ridică valoarea colecției acesta a refuzat să răspundă spunând doar că „este extrem de mare. Mai bine nu spun, să nu tenteze”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.