40 de tineri europeni duc mai departe tradițiile oșenești

Negresti1

Negresti2

Negresti3

Negresti4

Negresti5

Negresti6

Asociația pentru Sprijin și Dezvoltare Comunitară „Țara Oașului” a implementat, în perioada 29 august-9 septembrie 2014, proiectul „Youth Europeans feeling at home in Oaș land” (Tineri europeni simțindu-se acasă în Țara Oașului), finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Organizatorii și-au propus prin intermediul activităților proiectului să promoveze tradițiile și obiceiurile locale autentice din Țara Oașului pentru tineri din Europa.
40 de participanți din Ungaria, Bulgaria, Polonia și România au luat parte timp de 12 zile la diverse activități reprezentative pentru tradițiile oșenești.
Împreună cu meșterul Geza, tinerii au învățat să modeleze lutul în cadrul atelierului de olărit, domnul Florin a împletit din nuiele de alun coșuri împreună cu ei, mătușa Floarea le-a povestit viața ei și le-a arătat lucrurile țesute de mâinile sale în cei 81 de ani de viață, iar în Certeze au ajuns la atelierul de pălării. Călătorind prin Țara Oașului și Maramureș, tinerii au avut oportunitatea să ajungă în locuri unice din Europa, precum Cimitirul Vesel de la Săpânța și Mânăstirea de lemn de la Bârsana. Duminică dimineața, sătenii din Tur și-au pus straiele de sărbătoare și i-au întâmpinat pe tineri la biserică, pentru a le arăta una din vechile tradiții locale, dansul la Ciupercă.
Proiectul a creat un cadru nonformal de învățare în care tinerii au conștientizat importanța păstrării tradițiilor și obiceiurilor locale atât din România, cât și din țările lor de proveniență.
Luni a avut loc închiderea oficială a proiectului la care au participat ca reprezentanți oficiali: părintele consilier Virgil Jicărean de la Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, directorului Muzeului Țării Oașului, Remus Vârnav, consilierul local Constantin Fanea, din partea Primăriei, și artista Maria Tripon din partea Casei de Cultură Negrești-Oaș.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.